Festiwal Kwaśnicy 2014. Oj, dzieje się!
W tym roku ugotowanych zostanie 4 tys. litrów kwaśnicy. Do jej przygotowania potrzeba 2 tys. litrów wody, 800 kg mięsa, 500 kg kapusty i ziemniaków, 60 kg warzyw oraz kilkadziesiąt kilogramów przypraw - zdradza przepis Barbara Czul, organizatorka imprezy.
W piątek odbyło się napełnianie rekordowego garnka źródlaną wodą oraz wzniecono ogień. W sobotę o godz. 14.00 dodane zostanie mięso, a potem kolejne składniki. Wielki finał gotowania kwaśnicy w niedzielę o godz. 13.00. Wówczas każdy będzie mógł spróbować góralskiej zupy.
Na turystów i mieszkańców, którzy przebywać będą w amfiteatrze Pod Grojcem czekać będą również atrakcje artystyczne. Podczas Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy wystąpią jeszcze m.in. zespoły Weekend (sobota 21.00) Piersi (niedziela 20.30).
Bilety w cenie 15 zł, dzieci do lat 10 - wstęp wolny.
Szczegółowy program można znaleźć tutaj
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?