Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Kwaśnicy 2014. Zaczął się Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy [ZDJĘCIA]

JM
Festiwal Kwaśnicy 2014. Od napełnienia wodą ogromnego gara i wzniecenia pod nim ognia w Żywcu rozpoczął się Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy. Potrwa do niedzieli. Zobacz zdjęcia!

Festiwal Kwaśnicy 2014. Oj, dzieje się!

W tym roku ugotowanych zostanie 4 tys. litrów kwaśnicy. Do jej przygotowania potrzeba 2 tys. litrów wody, 800 kg mięsa, 500 kg kapusty i ziemniaków, 60 kg warzyw oraz kilkadziesiąt kilogramów przypraw - zdradza przepis Barbara Czul, organizatorka imprezy.

W piątek odbyło się napełnianie rekordowego garnka źródlaną wodą oraz wzniecono ogień. W sobotę o godz. 14.00 dodane zostanie mięso, a potem kolejne składniki. Wielki finał gotowania kwaśnicy w niedzielę o godz. 13.00. Wówczas każdy będzie mógł spróbować góralskiej zupy.

Na turystów i mieszkańców, którzy przebywać będą w amfiteatrze Pod Grojcem czekać będą również atrakcje artystyczne. Podczas Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy wystąpią jeszcze m.in. zespoły Weekend (sobota 21.00) Piersi (niedziela 20.30).

Bilety w cenie 15 zł, dzieci do lat 10 - wstęp wolny.

Szczegółowy program można znaleźć tutaj

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto