Kulinarny Puchar Śląska odbył się podczas Targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego –GastroSilesia.
Nasi reprezentanci – uczniowie klasy III technikum żywienia Patryk Popielski i Mateusz Ordon – wykonali autorski przepis Piotra Cuglowskiego, nauczyciela przedmiotów gastronomicznych w naszej szkole. Pomysł na medaliony z karpia z sosem zielonego ogórka, grzanką i chipsami z bekonu okazał się receptą na sukces. Oryginalny przepis, sposób wykonania i serwowania oraz sam smak dania zapewniło reprezentantom szkoły z Nakła Śląskiego II miejsce w konkursie. Już samo znalezienie się w gronie sześciu finalistów było dla nich wielkim wyróżnieniem.
Oprócz nagród indywidualnych dla Patryka i Mateusza, uhonorowana została także nakielska szkoła czekiem na 2 tys. zł. Pieniądze te zasilą blok przedmiotów gastronomicznych i przeznaczone zostaną na zakup nowoczesnego sprzętu dla uczniów, z którego będą mogli korzystać podczas zajęć w pracowniach.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?