Tradycyjny redyk, czyli wiosenne wypędzenie owiec na hale, odbyło się w sobotę na terenach obok byłego przejścia granicznego w Korbielowie.
Najpierw odprawiono mszę polową za szczęśliwe bacowanie, a później ruszyło już mieszanie i liczenie owiec.
Organizatorzy zadbali ponadto o degustację serów polskich i słowackich, czyli oscypka, bundzu oraz bryndzy.
Przeprowadzono również Turniej Gmin pomiędzy Jeleśnią, a Oravską Polhorą o puchar wójta Jeleśni.
Nie zabrakło też występów kapel góralskich, wystawy sztuki ludowej, a także pokazów wykonywania kwiatów z bibuły, zabawek ludowych, haftu żywieckiego i wyrobów z owczej wełny.
Bacowie rozpalili również watrę, czyli ognisko.
Owce wypasane będą na górskich halach aż do jesieni.
Tegoroczny redyk przeprowadzony został w ramach międzynarodowego, ciekawego projektu zatytułowanego „Sąsiedzkie nastroje. Działania na rzecz popularyzacji polsko-słowackiego dziedzictwa kulturowego”.
Wideo
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!