MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny gulasz z warzyw korzeniowych i suszonych owoców. Poznaj przepis na oryginalny cymes na rodzinne uroczystości. Przysmak z wołowiną

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjny cymes to rodzaj gulaszu gotowanego z warzyw i suszonych owoców. Można dodawać do niego koszerne mięso np.: wołowinę.
Tradycyjny cymes to rodzaj gulaszu gotowanego z warzyw i suszonych owoców. Można dodawać do niego koszerne mięso np.: wołowinę. materiały prasowe wydawnictwa Znak Koncept
Cymes w języku polskim zadomowił się jako synonim niezwykle smacznego dania. Warto wiedzieć, że danie o tej nazwie pochodzi z kuchni żydowskiej. Słodko-słony gulasz z warzyw korzeniowych i suszonych owoców jest świątecznym daniem, które podawane jest na uroczystość Rosz ha-Szana. Wtedy podaje się słodkie potrawy, które mają oznaczać nadzieję na nowy rok. Przepis pochodzi z książki „Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania” Marca Grossmana przetłumaczonej przez Elizę Kasprzak-Kozikowską.

W skrócie

Do cymesu można podawać mięso, ale nie jest to obowiązkowe. Marc Grossman, autor książki „Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania” dzieli się przepisem z wykorzystaniem policzków wołowych, które pod wpływem długiego gotowania rozpływają się w ustach. Poznaj recepturę na fenomenalny cymes z wołowiną, który rozpływa się w ustach.

Cymes – przepis na tradycyjne danie

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny 50 minut (w tym gotowanie przez 2 godziny 30 minut).
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1,25 kg policzków wołowych,
  • 2 łyżki smalcu, tłuszczu z kaczki lub oliwy,
  • 1 cebula pokrojona w plasterki,
  • 4 posiekane ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli morskiej,
  • świeżo mielony pieprz (8 razy przekręcić główkę młynka),
  • 1 łyżka mąki,
  • 250 ml wody,
  • 750 ml czerwonego wina,
  • 1 bouquet garni (bukiet przypraw, zwykle: pietruszka, liść laurowy, tymianek),
  • 25 g obranego i pokrojonego w plastry imbiru,
  • 1 laska cynamonu,
  • 4 łyżki miodu,
  • 500 g batatów obranych i pokrojonych w grubą kostkę,
  • 500 g marchewek pokrojonych na kawałki,
  • 150 g topinamburu, umytego szczoteczką i pokrojonego w plasterki,
  • 18 suszonych śliwek bez pestek.

Jak zrobić cymes?

Sposób przygotowania:
Mięso:

  1. W rondlu podgrzać oliwę na średnim ogniu, następnie przyrumienić mięso z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Posypać wołowinę mąką i mieszać intensywnie przez 1 minutę. Dolać wodę i wino.
  3. Dodać bukiet przypraw, imbir i cynamon. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień przykryć rondel i dusić potrawę na małym ogniu przez 1 godzinę 30 minut.

Warzywa:

  1. Dodać miód, bataty, marchewki, topinambur i suszone śliwki.
    Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, lub piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez mniej więcej 1 godzinę aż marchewki będą miękkie.

Książka „Szabatowe przepisy” – smaki znane w Polsce

Marc Grossman jest restauratorem, który w Paryżu prowadzi kilka lokali gastronomicznych. W swojej autorskiej książce zebrał przepisy, które znane są także w Polsce. Kuchnia polska przenikała się z kuchnią żydowską. Ponadto Marc Grossman jest potomkiem Żydów aszkenazyjskich (pochodzących z Europy Wschodniej – przyp. red.). Dlatego przepisy na takie dania jak cymes, kugel, chałka, czulent, a nawet gołąbki z ryżem i wołowiną zwane holiszkami, są nam dobrze znane.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjny gulasz z warzyw korzeniowych i suszonych owoców. Poznaj przepis na oryginalny cymes na rodzinne uroczystości. Przysmak z wołowiną - Strona Kuchni

Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto