Czekoladowe święto w Węgierskiej Górce
Czekoladowa manufaktura Beskid Chocolate jest organizatorem festiwalu, który odbędzie się w najbliższą niedzielę z Węgierskiej Górce. Beskidzki Festiwal Czekolady zaprasza na degustację, warsztaty czekoladowe i kawowe oraz zwiedzanie manufaktury „od kuchni”. W Hali Widowiskowo-Sportowej będą czekały liczne stoiska z tradycyjnymi wyrobami cukierniczymi, kawą i czekoladą. Będą również stragany z produktami lokalnymi i rzemieślniczymi. Dla zainteresowanych historią czekolady, przygotowano prelekcje i wykłady o czekoladzie.
Wydarzenie odbędzie się w dwóch lokalizacjach; w manufakturze Beskid Chocolate przy ul. 3 Maja 28 oraz w Hali Widowiskowo – Sportowej w centrum Węgierskiej Górki (oba miejsca znajdują się tuz obok siebie.) Swój udział w festiwalu potwierdzili koneserzy i znawcy czekolady Piotr Krzciuk (Sekrety Czekolady) oraz Natasza Kotarska (Dom Czekolady Nataszy Kotarskiej).
Program festiwalu
11.00 – Pradawne kakao i zdrowa czekolada
Natalia Aurora Ignacek, blogczekolady.pl; Iwona Zmysło, zdrowoczesni.pl
Natalia - Dziennikarka, felietonistka, czekoladoholiczka od lat szukająca sprawdzonego przepisu na miłość i ciasta. Autorka blogczekolady.pl przybliży nam fascynującą historię kakao. Iwona – dietetyk z wieloletnim doświadczeniem opowie o dobroczynnym wpływie czekolady na organizm ludzki.
12.00 – Czy można zrobić prawdziwą czekoladę samemu w domu?
Janek Woźniak, Beskid Chocolate
Janek - założyciel manufaktury Beskid Chocolate opowie Wam jak zrobić czekoladę od „ziarna do tabliczki” domowymi sposobami.
13.00 – Jak jeść czekoladę i z czym najlepiej smakuje?
Natalia Aurora Ignacek, blogczekolady.pl; Daria Marszałek, cocoarts.pl
Język, podniebienie, palce, uszy, oczy – te wszystkie ludzkie narządy są wykorzystywane w degustacji czekolady. Natalia opowie Wam jak jeść czekoladę, aby w pełni odkryć jej wszystkie sekrety. Daria właścicielka butikowej cukierni Cocoart's, pasjonatka nowoczesnego cukiernictwa z czekoladą w roli głównej - opowie o tym jak parować czekoladę z innymi produktami.
14.30 – Jak przygotowywali czekoladę Olmekowie, Majowie i Aztekowie.
Pokaz rozcierania kakao przy użyciu tradycyjnego kamiennego żarna - Metate Arkadiusz Dziczek
Wykład i pokaz poprowadzi Arkadiusz Dziczek - rzemieślnik, pasjonat czekolady ale również historii i kultur prekolumbijskich, założyciel mazurskiej manufaktury Dzika Czekolada. Arek jest również artystą - fotografem, akcent jego twórczości znajduje się w Beskidach - w Bielsku Białej przy ul. 11 Listopada 74. Jest to fotorealistyczny czarno - biały mural pt. "Pasterz", inspiracją dla autorów muralu było zdjęcie autorstwa Arka wykonane w Himalajach, uwieczniające pasterza wędrującego z owcami.
15.30 - Czekoladowa rewolucja
Piotr Krzciuk, Sekrety Czekolady
Piotr – czekoholik, certyfikowany degustator czekolady, jeden z jurorów podczas czekoladowego odcinka programu Top Chef, na co dzień prowadzi specjalistyczny sklep z czekoladą, w którym znajdziecie tabliczki z najdalszych zakątków świata opowie Wam min. o amerykańskich inspiracjach rynku czekolady rzemieślniczej.
16.30 Kawa w domu, warsztaty połączone z degustacją
Dobra Palarnia Kawy z Krakowa
Wśród niezliczonej ilości sprzętów do parzenia i mitów na temat kawy nie trudno się zgubić. Zaparzyć kawę można na wiele sposobów, a każdy z nich jest dobry. Trzeba tylko zrobić to dobrze ;)
Wstęp na festiwal jest bezpłatny. Warsztaty w cenie 30 zł.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?