Spis treści
Po co nam witamina C?
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, L-askorbinowy lub askorbinian jest przede wszystkim silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki. Dzięki temu zmniejsza stres oksydacyjny wywoływany przez nie w komórkach, co działa na nie ochronnie i przeciwdziała procesom starzenia. Ma także pozytywny wpływ na wygląd skóry, ponieważ bierze udział w produkcji kolagenu.
Najbardziej znane są jednak jej właściwości wspierające układ immunologiczny. Witamina C zwiększa bowiem aktywność komórek NK (natural killer) oraz limfocytów T i limfocytów B, które biorą udział w zwalczaniu szkodliwych drobnoustrojów. Dzięki temu witamina C wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. Pomaga także metabolizować białko i wchłaniać żelazo.
Organizm sam nie jest w stanie wytwarzać witaminy C oraz jej nie magazynuje, dlatego musi być ona dostarczana do niego codziennie z zewnątrz wraz z pokarmem. Źródłem witaminy C są warzywa i owoce. Uważana za bogatą w tę witaminę cytryna zawiera tylko 53 mg tej witaminy w 100 g, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie u osób dorosłych wynosi 80-90 mg.
Sprawdź, które owoce i warzywa mają więcej witaminy C niż cytryna!
Zobacz także:
Właściwości witaminy C
Najważniejsze właściwości witaminy C to:
- silne działanie przeciwutleniające i ochrona komórek przed wolnymi rodnikami,
- ułatwianie przyswajania żelaza,
- udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek,
- uszczelnianie naczyń krwionośnych,
- wzmacnianie dziąseł i zębów, hamowanie krwawienia dziąseł,
- zwalczanie bakterii wywołujących próchnicę,
- przyspieszanie gojenia ran,
- uczestniczenie w procesie syntezy kolagenu, poprawa wyglądu skóry,
- udział w syntezie neuroprzekaźników, poprawiających pracę mózgu,
- wzmacnianie kości i stawów,
- regulacja ciśnienia tętniczego krwi,
- hamowanie utleniania "złego" cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejsza zmiany miażdżycowe.
Zapotrzebowanie na witaminę C
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C według norm wyznaczonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego:
- dzieci 1-3 lat: 40 mg/dobę,
- dzieci 4-12 lat: 50 mg,
- chłopcy 13-18 lat: 75 mg,
- dziewczynki 13-18 lat: 65mg,
- mężczyźni: 90 mg,
- kobiety: 75 mg,
- kobiety w ciąży <19 lat: 80 mg,
- kobiet w ciąży ≥ 19 lat: 85 mg,
- kobiety karmiące piersią < 19 lat: 115 mg,
- kobiety karmiące piersią ≥ 19 lat: 120 mg.
Źródło:
Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

SMEG BLF01SVEU Srebrny
Blender SMEG BLF01Blender Smeg z niepowtarzalnej l…
kup teraz

KitchenAid Artisan K400 5KSB4026EAC Kremowy
Blender KitchenAid K400 AC 5KSB4026EAC kremowyNowy…
kup teraz

SMEG BLF01PGEU Pastelowa zieleń
Blender SMEG BLF01 Blender Smeg z niepowtarzalnej …
kup teraz

WMF Kult X 416520011
Blender wielofunkcyjny KULT X – niezawodny pomocni…
kup teraz

Kuvings SV 500 srebrny
Blender Kuvings Vacuum SV 500 Indywidualnie Dobran…
Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz