Spis treści
14 listopada obchodziliśmy Światowy Dzień Cukrzycy
Według Światowej Organizacji Zdrowia liczba osób chorych na cukrzycę wynosi na świecie ponad 460 mln. Szacuje się, że co 8 sekund ktoś umiera z powodu jej powikłań. W Polsce liczba chorych wg statystyk NFZ wynosi około 3 mln, czyli na cukrzycę cierpi co 11 Polak. Około 1 mln osób wciąż nie zdaje sobie sprawy, że choruje.
Polska znajduje się również w czołówce państw europejskich, jeśli chodzi o liczbę amputacji nóg u dorosłych osób. W rankingu 31 państw jesteśmy na 10 miejscu! Cukrzyca nie jest już chorobą, stała się epidemią XXI wieku.
W Polsce w 2017 średnio w co 2 godziny lekarze przeprowadzali amputację stopy lub części nogi z powodu powikłań związanych z cukrzycą – czytamy na stronie Ministerstwa Zdrowia
Do najgroźniejszych powikłań nieleczonej cukrzycy należą choroby sercowo-naczyniowe (udar mózgu,zawał serca), retinopatia cukrzycowa, niewydolność nerek, stopa cukrzycowa. Około 30-40% pacjentów z niewydolnością nerek, chorobą niedokrwienną serca czy udarem mózgu to osoby z rozpoznaną cukrzycą.
Faktem jest to, że od kilkudziesięciu lat obserwowany jest lawinowy wzrost zachorowań na cukrzycę, pierwszą niezakaźną epidemię. Czas pandemii spowodował opóźnienie w wykrywaniu nowych przypadków cukrzycy i zaburzeń metabolicznych. Sytuacja związana z pandemią spowodowała zaniedbanie innych chorób, w tym cukrzycy.
Utrudniony kontakt stacjonarny ze specjalistą, zmniejszona aktywność fizyczna, konieczność pozostania w domu, stres spowodowany ogólną sytuacją nie sprzyjał diecie, utrzymaniu prawidłowej wagi, co jest kluczowe oprócz leków do skutecznego wyrównania cukrzycy – mówi dr n. med. Anna Ładoś-Krupa, specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog, kardiolog
Pacjent z cukrzycą a pandemia COVID-19
Pandemia koronawirusa szczególnie dotknęła osoby chorujące przewlekle. Jedna z chorób zagrażających życiu podczas pandemii, to właśnie cukrzyca. Stanowi ona jeden z czynników ryzyka cięższego przebiegu zakażenia koronawirusem.
U diabetyków przebieg zachorowania na COVID-19 często wiązał się z ryzykiem cięższego przebiegu i rozwoju powikłań w trakcie infekcji. Dlatego obecnie w codziennej praktyce lekarza obserwuje się coraz więcej pacjentów z powikłaniami, szczególnie w zakresie chorób układu sercowo-naczyniowego, np. przebytych udarów, arytmii, choroby wieńcowej o różnym nasileniu — od postaci stabilnej do zawału — dodaje dr n. med. Anna Ładoś-Krupa
Choroba metaboliczna o wielu twarzach
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, która objawia się hiperglikemią (nieprawidłowym stężeniem glukozy we krwi). Jest ona związana z zaburzeniem wydzielania lub działania insuliny i stanowi podstawę rozpoznania cukrzycy. Długotrwała, nieleczona hiperglikemia prowadzi do inwalidztwa i śmierci. Dlatego tak ważne są regularne badania poziomu cukru we krwi, aby w porę zdiagnozować nieprawidłowości i wdrożyć odpowiednie leczenie.
Cukrzyca typu 1
Zaburzenie metaboliczny, które dotyczy głównie dzieci i młodzieży predysponowanej genetycznie. Ten typ cukrzycy jest spowodowany prawie całkowitym zniszczeniem komórek beta wysp Langerhansa trzustki, które produkują insulinę przez przeciwciała. W wyniku autoagresji dochodzi do braku wytwarzania insuliny. Objawy cukrzycy typu 1 to najczęściej wzmożone pragnienie, wielomocz, nadmierna senność, utrata wagi, podatność na infekcje, hiperglikemia. Nie leczona cukrzyca typu 1 może prowadzić do śpiączki i kwasicy ketonowej, zagrażającej życiu.
Cukrzyca typu 2
Ten typ zaburzenia metabolicznego jest najczęściej rozpoznawany i wynika głównie z wpływu czynników środowiskowych, takich jak nieprawidłowa dieta, otyłość, brak ruchu, stres i niezdrowy styl życia. Insulina produkowana przez trzustkę wydzielana jest z opóźnieniem. Aby zapobiegać występowaniu cukrzycy typu 2 , niezbędne jest stałe utrzymywanie prawidłowej masy ciała, zdrowa dieta i umiarkowana aktywność fizyczna, która zmniejszy insulinooporność (obniżoną wrażliwość komórek na działanie insuliny).Nasilenie objawów związane jest z progresją insulinooporności i upośledzeniem produkcji insuliny przez trzustkę.
Jakie objawy powinny zaniepokoić i skłonić do wizyty u specjalisty?
Cukrzyca typu 2 może dawać skąpe objawy na początku toczącego się procesu chorobowego w organizmie. Są to często niespecyficzne objawy, występujące również w innych jednostkach chorobowych. Tylko regularne badania przesiewowe mogę wskazać czy pacjent jest zagrożony cukrzycą, a przy rozszerzonej diagnostyce, z którym typem choroby i jej etapem mamy już do czynienia.
- Objawami, które powinny skłonić do diagnostyki w kierunku cukrzycy, jest wielomocz, wzmożone pragnienie lub łaknienie, odwodnienie, osłabienie, senność, występowanie glukozy w moczu, gorsze gojenie się ran, zaburzenia widzenia, zmiany skórne. Dla cukrzycy typu 1 bardzo często charakterystyczny jest nagły spadek masy ciała, bardzo wysokie wartości glikemii, a nawet kwasica i śpiączka ketonowa. Jest to choroba dotykająca w szczególności dzieci i osoby młode.
- Oznaczania glikemii w celu wczesnego rozpoznania stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2 powinny być prowadzone u osób po 45. roku życia, a u młodszych z nadwagą lub otyłością, lub w przypadku występowania dodatkowych czynników ryzyka cukrzycy – informuje dr n. med. Anna Ładoś-Krupa, specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog, kardiolog
Jak wyglądają badania w kierunku cukrzycy?
Cukrzycę diagnozujemy poprzez oznaczenie glikemii z krwi żylnej na czczo pobranej 8-14 godzin od ostatniego posiłku, jeśli wynik jest równy lub wyższy niż 126 mg/dl (7,0 mmol/l) w dwóch różnych oznaczeniach, lub na podstawie przygodnej glikemii oznaczonej z krwi żylnej, czyli pobranej o dowolnej porze dnia, jeśli wynik jest równy lub wyższy od wartości 200 mg/dl (11,1 mmol/l) i gdy występują objawy hiperglikemii, czyli podwyższonych wartości cukru, np. wzmożone pragnienie, wielomocz, osłabienie.
- Złotym standardem rozpoznawania cukrzycy i stanów przedcukrzycowych jest doustny test tolerancji węglowodanów (tzw. krzywa cukrzycowa). Jeśli glikemia po 2 godzinach od podania 75 g glukozy wynosi 200 mg/dl (11,1 mmol/l) lub więcej rozpoznajemy cukrzycę. Warto dodać, że wartości nieco niższe tj. 140-199 mg/dl (7,8-11,0 mmol/l) stanowią podstawę do rozpoznania nieprawidłowej tolerancji glukozy, czyli stanu przedcukrzycowego, do którego zaliczamy również nieprawidłową glikemię na czczo, czyli glikemię w przedziale 100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l) w próbce krwi żylnej na czczo.
- Obecnie cukrzycę można rozpoznać także na podstawie hemoglobiny glikowanej (HbA1c), jeśli jest wyższa lub równa 6,5%. Jest to parametr, który odzwierciedla średnią glikemię w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Warto podkreślić, że nie tylko cukrzyca, ale także stan przedcukrzycowy związany jest ze zwiększonym ryzykiem późnych powikłań, szczególnie sercowo-naczyniowych – podsumowuje dr n. med. Anna Ładoś-Krupa, która na codzień zajmuje się leczeniem pacjentów z cukrzycą i chorobami serca.
- Z COVID-19 jest gorzej, niż wskazują dane! Co z nakazem noszenia maseczek?
- Dotacja na budowę Śląskiego Centrum Dostępności Górskiej i Turystyki Zrównoważonej
- Szpital w Żywcu wyznaczył nowe godziny przyjmowania pacjentów na planowe zabiegi
- Znakomite wypieki z Cukierni Alicja w Żywcu. Rozpieszczamy Wasze podniebienia!
- Żywiec. Naukowcy przeprowadzili kompleksową analizę stanu rzeki Soły i Koszarawy
- Burmistrz Żywca: Musimy sobie radzić, mimo trudnych czasów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?