Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Diecezjalno-powiatowe-gminne święto plonów w Żywcu [ZDJĘCIA]

JM, STAROSTWO POWIATOWE W ŻYWCU
W amfiteatrze Pod Grojcem w Żywcu odbyły się dożynki diecezjalno – powiatowo – gminne, podczas których gospodarze terenu całej diecezji podziękowali Bogu za szczęśliwie zakończone żniwa i zebrane plony.

Dożynki to największe święto ludowe, połączone z obrzędami dziękczynnymi za ukończenie żniw i prac rolnych, będące uhonorowaniem całorocznego trudu rolników.

Rozpoczynając uroczystość Burmistrz Miasta Żywca w imieniu własnym oraz Starosty Żywieckiego Andrzeja Kalaty, przywitał wszystkich uczestników przybyłych na wspólne świętowanie, a wśród nich przedstawicieli władz samorządowych, duchowieństwa, służb mundurowych, kół gospodyń wiejskich, rolników i licznych organizacji z terenu diecezji.

Następnie zgodnie z wieloletnią tradycją tegoroczne święto plonów rozpoczęło się mszą świętą dziękczynną za tegoroczne zbiory, odprawioną przez Jego Ekscelencję księdza Biskupa Seniora Tadeusza Rakoczego oraz biskupa Romana Pindla - ordynariusza diecezji bielsko – żywieckiej, który w swojej homilii dziękując rolnikom, podkreślił ich trudną i odpowiedzialną pracę. To dzięki niej możemy się cieszyć powszednim darem jakim jest chleb, a możliwość podzielenia się nim z drugim człowiekiem przynosi podwójną radość. Po zakończeniu mszy świętej, której oprawę artystyczną zapewniła Miejska Orkiestra Dęta Miasta Żywca oraz Zespół Regionalny „MAGURZANIE” z Łodygowic, tradycyjny bochen chleba upieczony z tegorocznych zbóż starostowie dożynek Państwo Bożena i Witold Kaniowie przekazali na ręce gospodarzy Starosty Żywieckiego i Burmistrza Miasta Żywca. Kolejnym punktem uroczystości był występ zespołu „MAGURZANIE” z Łodygowic. Podczas części wieńcowej Starosta Żywiecki w swoim krótkim wystąpieniu z ogromnym szacunkiem odniósł się do niełatwej pracy rolnika, a następnie wspólnie z burmistrzem wręczyli nagrody w konkursie wieńców dożynkowych:

W kategorii „Wieńce płaskie":

I miejsce dla: KGW w Przyborowie
II miejsce dla: KGW w Przyłękowie
III miejsce dla: KGW w Świnnej
Wyróżnienie dla: KGW w Korbielowie, KGW w Pewli Małej i KGW w Soblówce
W kategorii -„Kopki":

I miejsce dla: KGW w Brzuśniku
II miejsce dla: KGW w Łękach
III miejsce dla: KGW w Soli
Wyróżnienie dla: KGW w Rycerce Dolnej, KGW w Ślemieniu i KGW w Okrajniku
W kategorii -„Kompozycje":

I miejsce dla: KGW w Witkowicach
II miejsce dla: KGW w Złatnej
III miejsce dla: KGW w Słotwinie, KG w Żywcu
Wyróżnienie dla: KGW w Koconiu
Podczas uroczystości dożynkowych wręczono statuetki oraz Akty Nadania Tytułu „Zasłużony dla Powiatu Żywieckiego”. W tym roku tytuł otrzymał pochodzący z Gilowic emerytowany ordynariusz diecezji bielsko-żywieckiej bp Tadeusz Rakoczy oraz zespół Golec uOrkiestra. Duchownemu przyznano wyróżnienie w kategorii indywidualnej, a znanym bliźniakom z Milówki, Pawłowi i Łukaszowi – za upowszechnianie lokalnej muzyki i działania na rzecz edukacji muzycznej miejscowej młodzieży.

Następnie Przewodniczący Rady Powiatu – Roman Rokita oraz Starosta Żywiecki – Andrzej Kalata wręczyli Nagrody Starosty Żywieckiego w Dziedzinie Kultury. Nagroda ta przyznawana jest za szczególne osiągnięcia w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechniania i ochrony dziedzictwa kulturowego regionu. W tym roku Kapituła przyznała następujące nagrody:

W kategorii Twórca ludowy dla :

Mariana i Wiesławy Łoboz z Jeleśni

W kategorii Działacz, animator kultury dla:

Jana Ślęzaka z Rajczy

W kategorii Zespół, kapela dla :

Zespół Pieśni i Tańca „WIERCHY” z Milówki

Nagroda została wręczona Zespołowi podczas niedawno obchodzonego Jubileuszu 45 lecia istnienia.

Po zakończeniu części wieńcowej licznie zgromadzeni uczestnicy zostali zaproszeni na wspólny posiłek, podczas którego przygrywała Miejska Orkiestra Dęta.

W ramach uroczystości dożynkowych odbył się także Powiatowy Przegląd Potraw Regionalnych pn. „Próbowacka Jodła Beskidzkiego” w ramach którego jury przyznało następujące nagrody:

W kategorii zupy:

I miejsce:

KGW Cięcina za zupę grzybową
II miejsce:

KGW Przyłęków za zupę z kwaczków
W kategorii potrawy mięsne:

I miejsce:

KGW Rajcza Dolna za żeberka pieczone w kapuście
II miejsce:

KGW nr 2 Milówka za golonko gotowane z kapustą i marchewką
III miejsce:

KGW Łodygowice za „podgarle”
W kategorii napoje i nalewki:

I miejsce:

KGW Koszarawa za „Jarzębinówkę”
II miejsce:

KGW Wieprz za „Nalewkę tarninową”
III miejsce:

KGW Kocoń i Ślemień za „Smrekową nalewkę”
W kategorii ciasta:

I miejsce:

KGW Przyborów nr 1 za piernik
II miejsce:

KGW Czernichów Tresna za kołacz z borówkami
III miejsce:

KGW Rychwałd za sernik na razowym cieście
W kategorii potrawy na bazie miodu:

I miejsce:

KGW Kocierz za miodownik
W kategorii pozostałe potrawy:

I miejsce:

KGW Glinka za „pęcok z grzybami i kwackiem”
II miejsce:

KGW SPORYSZANKI za rogaliki
III miejsce:

KGW Lipowa za chleby
Impreza ta była doskonałą okazją do degustacji potraw regionalnych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z terenu całego powiatu.

W ramach uroczystości dożynkowych odbywało się także Święto Miodu w ramach którego rozstrzygnięty został konkurs na Pasiekę Roku 2016. Konkurs podzielono na dwie kategorie – do 20 rodzin pszczelich oraz powyżej 20 rodzin pszczelich. Laureatami w obu kategoriach zostali:

Kategoria do 20 rodzin pszczelich:

I miejsce:

Gospodarstwo pasieczne – Barbara Brączek
II miejsce:

Gospodarstwo pasieczne – Eugeniusz Wojtas
Gospodarstwo pasieczne – Jan Żyrek
IV miejsce:

Gospodarstwo pasieczne – Zygmunt Michulec
V miejsce:

Gospodarstwo pasieczne – Grzegorz Misiarz
Kategoria powyżej 20 rodzin pszczelich następujące miejsca:

I miejsce:

Gospodarstwo pasieczne – Ryszard Piestrak
Gospodarstwo pasieczne – Tomasz Pawlus
III miejsce:

Gospodarstwo pasieczne – Piotr Mędrala
Dla uczestników uroczystości organizatorzy przewidzieli wiele atrakcji. Na scenie plenerowej zaprezentował się ponownie Zespół Regionalny „Magurzanie” z Łodygowic oraz Zespół „Grojcowianie” z Wieprza. Publiczność mogła obejrzeć także pokaz sztuk walki uczniów klasy wojskowej Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Żywcu. Przewidziano także wiele atrakcji dla dzieci i nie tylko, m.in. panintball – strzelanie do tarczy, malowanie twarzy, zjeżdżalnie, plac zabaw i suchy basen, a także animacje na ludowo: dojenie sztucznej krowy, ubijanie masła na czas, rzut gumowcem w dal, słomiane zwierzątka.

Imprezę zakończył koncert zespołu „Baciary”, który wystąpił przed licznie zgromadzoną publicznością.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto