„Próbowacka Jodła Beskidz-kiego” ma propagować dania regionalne typowe dla Żywiec-czyzny. Podczas przeglądu Koła Gospodyń Wiejskich ze wszystkich gmin powiatu prezentują różne regionalne potrawy, napoje ziołowe, nalewki oraz ciasta, które już dzisiaj zniknęły z naszych codziennych jadłospisów. Zgodnie z regulaminem konkursu, jury ocenia prezentowane potrawy pod względem zgodności z tradycją, możliwości zastosowania ich we współczesnej kuchni i walorów smakowych. KGW prezentują swoje kulinarne zdolności na stoiskach znajdujących się na błoniach amfiteatru Pod Grojcem w Żywcu, gdzie publiczność może degustować przygotowane przez nie specjały.
W czasie Dni Powiatu Żywieckiego odbywają się prezentacje artystyczne oraz występy zespołów reprezentujących gminy. Przed publicznością wystąpią: Orkiestra Dęta z Milówki, Dziecięcy Zespół Regionalny „Mały Haśnik” z Żabnicy, Zespół Pieśni i Tańca „Ziemia Żywiecka” z Żywca, Zespół Tańca Towarzyskiego „Ego Dance”, Kapela „Spod Czocha” wraz z grupą śpiewaczą „Conviva” z Łękawicy.
Dni Powiatu Żywieckiego to doskonała impreza dla całych rodzin. Przewidzianych jest wiele darmowych atrakcji dla dzieci. Przy okazji wręczony zostanie tytuł „Zasłużony dla Powiatu Żywieckiego” oraz odbędzie się Święto Miodu - cykliczna impreza, mająca na celu promować pszczelarstwo i produkty pszczele w żywieniu i leczeniu. Całość imprezy zakończona zostanie koncertem zespołu Psio Crew. Wstęp jest wolny!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?