„Próbowacka Jodła Beskidzkiego” to przegląd, który propaguje dania regionalne typowe dla Żywiecczyzny. Podczas przeglądu Koła Gospodyń Wiejskich ze wszystkich gmin powiatu zaprezentowały różne regionalne potrawy, napoje ziołowe, nalewki oraz ciasta, które już dzisiaj zniknęły z naszych codziennych jadłospisów.
W czasie Dni Powiatu Żywieckiego odbyły się prezentacje artystyczne oraz występy zespołów reprezentujących gminy. Przed publicznością wystąpiły: Orkiestra Dęta z Milówki, Dziecięcy Zespół Regionalny „Mały Haśnik” z Żabnicy, Zespół Pieśni i Tańca „Ziemia Żywiecka” z Żywca, Zespół Tańca Towarzyskiego „Ego Dance”, Kapela „Spod Czocha” wraz z grupą śpiewaczą „Conviva” z Łękawicy.
Przy okazji wręczone zostały tytuły „Zasłużony dla Powiatu Żywieckiego”. Uhonorowano nimi PZOL - Beskidzkie Centrum Zdrowia Psychicznego oraz wybitnego szybownika Sebastiana Kawę. Odbyło się także Święto Miodu - cykliczna impreza, mająca na celu promować pszczelarstwo i produkty pszczele w żywieniu i leczeniu. Całość imprezy zakończona została koncertem zespołu Psio Crew.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?