W tym roku Festiwal Golonki będzie wyjątkowy, bo organizujący go obiekt grupy Ibis Styles Bielsko-Biała (kiedyś hotel Magura) w sierpniu tego roku dołączył do grupy Hotele DeSilva. Tradycyjnie restauracja hotelu będzie uczestniczyła w 23. Festiwalu Golonki.
- To genialne przedsięwzięcie, więc festiwal będziemy kontynuować - poinformował Janusz Migacz, dyrektor hotelu Ibis Styles.
Od 1995 roku, kiedy to Festiwal Golonki odbył się po raz pierwszy, do tej pory zaprezentowano już osiem rodzajów przystawek zimnych i gorących, sześć rodzajów zup oraz 36 rodzajów dań z golonki wieprzowej. Sprzedano ponad 42 tysiące porcji, czyli ponad 20 ton specjału.
Do tej pory nie udało się pobić rekordu z 2003 roku, gdy miłośnicy golonki zjedli prawie 4 tys. porcji. Może uda się to zrobić w tym roku. Największą popularnością cieszą się biesiady golonkowe z muzyką na żywo. Przez 22 lata bawiło się z nami ponad 8000 osób.
W tym roku nowością będzie golonka z aromatycznym burakiem i suszonym jabłkiem. Nie zabraknie golonek, które były hitami w poprzednich latach m.in. golonka z kapustą i grzybami czy borowikami i kaszą pęczak.
Podczas festiwalu nie zabraknie biesiad z zespołem Silesia Band (13 października) i Kwaśnica Bavarian Show (20 i 27 października).
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?