Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Golonki 2018 zbliża się wielkimi krokami [ZDJĘCIA]

JAK
Wielkimi krokami zbliża się kolejny, już 23. Festiwal Golonki, który od lat cieszy się wielką popularnością wśród mieszkańców i turystów. Będzie trwał przez cały październik.

W tym roku Festiwal Golonki będzie wyjątkowy, bo organizujący go obiekt grupy Ibis Styles Bielsko-Biała (kiedyś hotel Magura) w sierpniu tego roku dołączył do grupy Hotele DeSilva. Tradycyjnie restauracja hotelu będzie uczestniczyła w 23. Festiwalu Golonki.

- To genialne przedsięwzięcie, więc festiwal będziemy kontynuować - poinformował Janusz Migacz, dyrektor hotelu Ibis Styles.

Od 1995 roku, kiedy to Festiwal Golonki odbył się po raz pierwszy, do tej pory zaprezentowano już osiem rodzajów przystawek zimnych i gorących, sześć rodzajów zup oraz 36 rodzajów dań z golonki wieprzowej. Sprzedano ponad 42 tysiące porcji, czyli ponad 20 ton specjału.

Do tej pory nie udało się pobić rekordu z 2003 roku, gdy miłośnicy golonki zjedli prawie 4 tys. porcji. Może uda się to zrobić w tym roku. Największą popularnością cieszą się biesiady golonkowe z muzyką na żywo. Przez 22 lata bawiło się z nami ponad 8000 osób.

W tym roku nowością będzie golonka z aromatycznym burakiem i suszonym jabłkiem. Nie zabraknie golonek, które były hitami w poprzednich latach m.in. golonka z kapustą i grzybami czy borowikami i kaszą pęczak.

Podczas festiwalu nie zabraknie biesiad z zespołem Silesia Band (13 października) i Kwaśnica Bavarian Show (20 i 27 października).

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto