MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Krakowie. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Krakowie
Najlepsze lodziarnie w Krakowie SherSor
Zobacz, gdzie znajdują się lodziarnie w Krakowie. Niewątpliwie wszyscy kojarzą lody z latem. Chyba nikt nie wyobraża sobie słonecznego, gorącego dnia bez tego orzeźwiającego przysmaku. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Krakowie.

Spis treści

Tutaj zjesz lody w Krakowie

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Krakowie

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Krakowie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Krakowie?

  • Lody włoskie

Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie posiadają w swoim składzie mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety oraz lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Mają takie same walory smakowe, jak te tradycyjne i na pewno bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Pierwsze lody

Najstarszy przekaz o lodach w Polsce pochodzi z XVII wieku. Pierwszy raz przepis na ten wykwintny deser umieszczono w książce kucharskiej w 1783 roku. W tamtych czasach przysmak ten obecny był jedynie na dworze królewskim, a w późniejszym okresie na szlacheckich stołach.

W latach dwudziestych ubiegłego wieku stało się modne chodzenie do lodziarni i cukierni. Lody można było nabyć również na ulicy ze specjalnych wózków. Wydawano je w pucharkach, oferta zaś zawierała podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto