W skrócie
Sposób na udany biszkopt
Biszkopt to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego bez dodatku tłuszczu jedynie z ubitych jajek, cukru i odrobiny mąki. Udany, wyrośnięty i puszysty, może stanowić wyjątkowy przysmak i podstawę pysznego tortu.
Przy pieczeniu biszkoptu pamiętaj, by ubić białka na sztywno, użyć tylko takiej ilości mąki, jaka jest w przepisie, oraz użyć blaszki niewysmarowanej tłuszczem, a jedynie wyłożonej papierem do pieczenia. Niestety, zdarza się, że mimo wszelkich starań biszkopt nie rośnie lub po upieczeniu opada, jest niski i zbity. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić. Sekretem jest ocet – ten prosty dodatek potrafi zdziałać cuda.
Wymieszaj ocet z żółtkami i proszkiem do pieczenia na jednolitą masę i dodawaj porcjami do ubitych białek. Nie musisz martwić się o smak wypieku, ocet nie będzie w ogóle wyczuwalny, a jedynie sprawi, że ciasto podniesie się przy pieczeniu i będzie równo rosło.
Przepis na udany biszkopt
Czas przygotowania: ok. 15 minut + 45 minut pieczenia,
poziom trudności: średni.

Składniki:
- 5 jajek,
- około 200 g cukru (niepełna szklanka),
- około 200 g mąki pszennej (1 i 1/3 szklanki),
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu.
Jak zrobić biszkopt?
- Przygotowanie biszkoptu zacznij od ubicia białek z cukrem na sztywną pianę.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka z octem i proszkiem do pieczenia.
- Taką masek dodaj do ubitych białek.
- Na koniec wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Piecz biszkopt w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Zobacz także: Pączki, oponki, faworki. Najlepsze przepisy na karnawałowe słodkości. Twoi goście będą zachwyceni
Ciasta na biszkopcie
Biszkopt to podstawa wyśmienitych tortów. Blaty ciasta należy nasączyć np. posłodzoną, herbatą cytrynową i przełożyć kremem. Możesz skorzystać z naszych przepisów i przygotować np.:
Ciekawym pomysłem jest także biszkopt migdałowy. To idealny wypiek dla osób, które nie tolerują glutenu lub po prostu zależy im na mniej mącznych i bardziej wartościowych wypiekach. Zamiast mąki pszennej należy użyć zmielonych migdałów. Dobrze upieczony biszkopt to podstawa domowej szarlotki królewskiej lub ciasta z masłem orzechowym. Biszkopt można też przełożyć nadzieniem z rogali świętomarcińskich.