MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej...
fot. pixabay.com

Jeszcze możesz znaleźć je w swojej okolicy. Dzikie rośliny jadalne do zebrania w październiku. Gdzie rosną i jak je wykorzystać?

Jarzębina

Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej dżemy, soki, konfitury, likiery. Dodamy do sosu, czy dań mięsnych. Z jarzębiny można też zrobić prozdrowotny preparat na bazie alkoholu. Wystarczy szklankę świeżych owoców zalać 500 ml gorącego alkoholu. Odstawiamy w ciemne i suche miejsce na 10 dni, następnie przecedzamy i pijemy 1 łyżkę dziennie.

- Owoce jarzębiny zawierają witaminy, m.in. A, C i E, pektyny, beta-karoten, potas, magnez, żelazo i wiele innych minerałów. Spożywanie soków czy konfitur w okresie obniżonej odporności nie tylko poprawia wydajność organizmu, ale dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo. Po roślinę sięgają również osoby z zaparciami - wyjaśnia Katarzyna Zawada w swoim artykule na portalu Strefa Agro.

Zobacz również

Muzyka Bez Granic - osoby niepełnosprawne prezentowały swoje talenty artystyczne

Muzyka Bez Granic - osoby niepełnosprawne prezentowały swoje talenty artystyczne

Powstało Centrum Motywacyjno-Profilaktyczne przy ul. Huberta w Katowicach

Powstało Centrum Motywacyjno-Profilaktyczne przy ul. Huberta w Katowicach

Polecamy

NIK przeprowadza ankietę na temat przemocy domowej

NIK przeprowadza ankietę na temat przemocy domowej

Brzmi groźnie, ale nie musi taka być. Czym jest artroskopia kolana, którą miał Milik

Brzmi groźnie, ale nie musi taka być. Czym jest artroskopia kolana, którą miał Milik

Siedzenie prowadzi do groźnej choroby. Możesz to odwrócić. Liczy się każda minuta

Siedzenie prowadzi do groźnej choroby. Możesz to odwrócić. Liczy się każda minuta