Potrawy przygotowały panie z kół z Pewli Małej, Pewli Ślemieńskiej, Przyłękowa, Rychwałdku, Świnnej i Trzebini. Nie zabrakło także gości z partnerskiej słowackiej gminy Rabcza.
- Każde koło przygotowało swoją propozycję, oczywiście nie mogło zabraknąć tradycyjnych potraw związanych z Wielkanocą - mówi Janina Sanetra, przewodnicząca Gminnego Koła Gospodyń Wiejskich w Świnnej. Panie pokazały także najprzeróżniejsze kulinarne wariacje. I kiedy część z nich inspiruje się przepisami z gazet, internetu, czy telewizji, to są i takie, które zdają się tylko na siebie.
- Pomysły same wchodzą do głowy, bo jak się raz coś źle zrobi, to za drugim razem musi być już dobrze, a jak nie, to trzeba robić do skutku, aż będzie to na czym nam zależało. Mieszanie smaków nie przeszkadza, bo zawsze coś z tego wyjdzie - mówią Dorota Szwed i Bożena Cul z KGW w Pewli Ślemieńskiej.
Ważne jest jednak także zachowanie tradycji.
- To co dawne zostało trochę przez nowoczesne wyparte, ale my, w domach, wracamy do potraw, które przyrządzano dawniej - zapewnia Anna Dudys z KGW w Przyłękowie.
Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?