W tym sezonie większość z nas wakacje spędzi w Polsce. Najpopularniejsze, górskie kurorty pękają w szwach, dlatego warto poszukać czegoś nowego, gdzie można odpocząć poza tłumem. Takim miejscem jest Kozubnik – w czasach PRL legenda, dawny luksusowy ośrodek dla partyjnych notabli, zlokalizowany w malowniczej okolicy. To właśnie tu biegnie czerwony szlak turystyczny, a sam Kozubnik jest w sercu parku krajobrazowego, między jeziorami Czanieckim, Międzybrodzkim i Żywieckim oraz szczytami pasma górskiego Beskidu Małego. Spacer w okolicy oznacza bezustanny kontakt z przyrodą. Za czymś takim mieszkańcy miast tęsknią każdego dnia. Tutaj to codzienność.
Prywatna plaża przy potoku
W Kozubniku warszawska spółka Sawa Apartments przygotowała 30 apartamentów, w pełni wyposażonych i urządzonych w najwyższym standardzie.
Ale to nie wszystko: wakacyjni goście i stali mieszkańcy mogą korzystać z siłowni (także plenerowej), jacuzzi, groty solnej, solarium, placu zabaw, a nawet pola golfowego i sali gier.
Dla osób związanych z biznesem interesujące będzie prywatne lądowisko dla helikopterów (a także bliskość lotniska w Pyrzowicach i Krakowie). I uwaga – jest także prywatna plaża przy potoku.
Apartament na własność? Ruszyła sprzedaż!
W te wakacje mieszkania w Kompleksie Apartamentów Kozubnik są do wynajęcia, ale w każdej chwili można je kupić na własność. Za projekt odpowiedzialna jest Sawa Apartaments, która odgruzowała i odbudowała miejsca, zamieniając historyczne budynki w nowoczesne mieszkania. Kupując je, właściciel skorzysta ze wszystkich atrakcji. Apartamenty Kozubnik to mieszkania dedykowane rodzinom, seniorom, parom lub singlom. Dodatkowym atutem jest lokalizacja – 65 km od Katowic i 80 km od Krakowa.
Restauracja Adama Borowicza
Przyjeżdżając na wakacje do Kozubnika nie trzeba będzie szukać miejsc na rodzinne posiłki. Miłośnicy tradycyjnych smaków i prostej, lokalnej kuchni już 4 lipca mogą zajrzeć do restauracji Odnova Bistro, której szef kuchni Adam Borowicz zaserwuje znane dania w autorskiej odsłonie. Lokal ma ciepły charakter i nawiązuje do klimatu Kozubnika.
Menu Odnova Bistro składa się wyłącznie z lokalnych składników, na przykład pstrąga z Porąbki, hodowanego w tych stronach od 1925 r. Borowicz zaserwuje gościom tatar z pstrąga i rybę z patelni na klarowanym maśle.
– Urodziłem się na Śląsku, dlatego w karcie nie mogło zabraknąć najbardziej tradycyjnych dań, takich jak rolada wołowa z przepysznym farszem, tarte kluski, podawane z modrą kapustą, czy schabowy z kością w asyście młodych ziemniaków z koperkiem i mizerii – opowiada szef kuchni. – Nie zabraknie też galatu z nóżek na swojskim chrzanie i ciekawych, sezonowych deserów.
Smacznie, prosto i lokalnie, ale też wykwintnie, bo jakość składników decyduje o daniach w jakości premium. Adam Borowicz wypisał do karty swoje fascynacje rodzinnym Śląskiem i własne wspomnienia - goście zakosztują m.in. kartoflanki z przepisu jego babci. Warto się wybrać!
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?