MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bób jako produkt bogaty w białko może zaburzać działanie...
fot. weyo/123RF

Kto nie powinien jeść bobu? Są osoby, którym może poważnie zaszkodzić. Te schorzenia i leki wykluczają jego spożycie

Osoby przyjmujące niektóre leki na chorobę Parkinsona

Bób jako produkt bogaty w białko może zaburzać działanie lewodopy – leku przyjmowanego przy chorobie Parkinsona, zwiększającego działanie dopaminy. Jednocześnie samo warzywo także zawiera pewną ilość lewodopy, co z kolei przemawia na korzyść za jego spożywaniem. Dlatego kwestia włączenia strączków do diety powinna zostać rozstrzygnięta każdorazowo przez lekarza prowadzącego.

Zobacz również

Poważny wypadek w Częstochowie. Trzy osoby w szpitalu [ZDJĘCIA]

Poważny wypadek w Częstochowie. Trzy osoby w szpitalu [ZDJĘCIA]

Dwaj rosyjscy łyżwiarze figurowi zgłosili akces do reprezentowania Polski

Dwaj rosyjscy łyżwiarze figurowi zgłosili akces do reprezentowania Polski

Polecamy

Nie chcesz auta elektrycznego, bo ładowarek jest za mało? To się niedługo zmieni

Nie chcesz auta elektrycznego, bo ładowarek jest za mało? To się niedługo zmieni

Nastolatki wypłynęły na deskach SUP, potrzebowały pomocy

Nastolatki wypłynęły na deskach SUP, potrzebowały pomocy

Soczysty fish burger na wyciągnięcie ręki. Smakuje lepiej niż z food trucków

Soczysty fish burger na wyciągnięcie ręki. Smakuje lepiej niż z food trucków