Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Z Warszawy do Brukseli

Z Warszawy do Brukseli

Kompromitacja Manchesteru United. Rywal wbił Czerwonym Diabłom 4 gole

Kompromitacja Manchesteru United. Rywal wbił Czerwonym Diabłom 4 gole

Polecamy

Polska branża motoryzacyjna będzie się coraz bardziej automatyzować

Polska branża motoryzacyjna będzie się coraz bardziej automatyzować

Pierwszy objaw wyprzedza chorobę o 3 lata. Co może oznaczać linia na paznokciu? VIDEO

Pierwszy objaw wyprzedza chorobę o 3 lata. Co może oznaczać linia na paznokciu? VIDEO

Zenon Nowak, prezes Zarządu PPG: Wizerunek i relacje są dla nas fundamentem

ROZMOWA
Zenon Nowak, prezes Zarządu PPG: Wizerunek i relacje są dla nas fundamentem