Na czym smażyć rybę, mięso i warzywa? 7 najlepszych olejów do grillowania, smażenia i pieczenia. Dzięki tej wiedzy potrawy będą zdrowsze

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wyjaśniamy, które oleje najlepiej nadają się do przygotowania dań z patelni, głębokiego tłuszczu, a także grilla. 

Sprawdź, na czym smażyć! 

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Wyjaśniamy, które oleje najlepiej nadają się do przygotowania dań z patelni, głębokiego tłuszczu, a także grilla. Sprawdź, na czym smażyć! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. https://www.gettyimages.com/Cunaplus_M.Faba
Udostępnij:
Na czym smażyć? Dania z patelni nie muszą być niezdrowe. Wiele zależy od sposobu ich przygotowania, w tym również od wyboru oleju i zastosowanej temperatury. Wśród tych używanych w kuchni do intensywnego podgrzewania nadaje się tylko kilka rodzajów – sprawdź, który olej jest najlepszy do smażenia – a także pieczenia na grillu.

Na czym smażyć rybę, mięso i warzywa? Najlepsze oleje do smażenia, grillowania i pieczenia

Smażenie nie musi być takie niezdrowe. Warunkiem jest jednak przeprowadzenie go w odpowiedni sposób. Ponieważ taka metoda obróbki wiąże się z działaniem wysokiej temperatury, trwa krócej niż zastosowanie innych metod kulinarnych – dzięki temu na patelni może dojść nawet do mniejszych strat witamin niż np. podczas gotowania w dużej ilości wody.

Podczas smażenia na powierzchni produktów tworzy się chrupiąca skórka, przez co temperatura wewnątrz kawałków jedzenia jest niższa niż na powierzchni. Zastosowanie odpowiednio wysokiej temperatury, czyli dobre rozgrzanie oleju, pozwala zminimalizować ilość tłuszczu wchłanianą przez produkty, która wynosi zwykle kilka procent ich masy.

Jaka temperatura i tłuszcz do smażenia są najlepsze?

Temperatura smażenia nie powinna być też zbyt wysoka: każdy rodzaj oleju charakteryzuje się inną temperaturą maksymalną, powyżej której zaczyna się rozkładać do szkodliwych związków – to tzw. punkt dymienia. Dlatego niektórych tłuszczów nie można używać do smażenia, natomiast inne znakomicie się do tego nadają. Są nawet takie, które wzbogacają danie w cenne prozdrowotne składniki!

Najlepsze oleje do smażenia. Dzięki nim potrawy będą zdrowsze

Sprawdź, które z dostępnych w sklepach olejów najlepiej nadają się do smażenia na patelni i w głębokim tłuszczu, a także do pieczenia w wysokiej temperaturze – w tym na grillu!

ZOBACZ: Jak powstają oleje tłoczone na zimno?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Na czym smażyć rybę, mięso i warzywa? 7 najlepszych olejów do grillowania, smażenia i pieczenia. Dzięki tej wiedzy potrawy będą zdrowsze - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Co za bzdury ! Autor nie ma pojęcia o tłuszczach i smażeniu.
Dodaj ogłoszenie