Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cenny olej rzepakowy wciąż nie zyskał na świecie należytej...
fot. Monika Adamczyk/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej rzepakowy

Cenny olej rzepakowy wciąż nie zyskał na świecie należytej uwagi, do czego przyczyniła się wysoka zawartość toksycznego kwasu erukowego w pierwotnych odmianach nasion tej rośliny. Od kilkudziesięciu lat dominuje jednak uprawa rzepaku bezerukowego, a wyciskany z niego olej jest nazywany w Europie „oliwą północy”. Powodem są jego korzystne właściwości, wynikające ze składu podobnego do oliwy – olej rzepakowy w ponad 60 procentach składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i jest podobnie stabilny – znosi temperaturę do 205-238 stopni Celsjusza.

Do smażenia nadaje się jedynie olej rzepakowy poddany rafinacji. W procesie tym powstają jednak szkodliwe związki – aby ograniczyć ich spożycie, warto wybierać rafinowany olej pochodzący z pierwszego tłoczenia.

Zobacz również

Koniec zielonej rewitalizacji Rynku w Kielcach? Wykonawca ma czas do północy [FOTO]

Koniec zielonej rewitalizacji Rynku w Kielcach? Wykonawca ma czas do północy [FOTO]

Polskie wesele w Lux Clubie w Brzozowej. Defis zagra w sobotę, 27 kwietnia

Polskie wesele w Lux Clubie w Brzozowej. Defis zagra w sobotę, 27 kwietnia

Polecamy

Wiosenne problemy skórne potrafią uprzykrzyć życie. Tak je rozwiążesz!

Wiosenne problemy skórne potrafią uprzykrzyć życie. Tak je rozwiążesz!

Alergie i nowotwory mogą być ich objawem. PNO trudno rozpoznać

Alergie i nowotwory mogą być ich objawem. PNO trudno rozpoznać

Nie wiesz, kiedy brać witaminę D? Eksperci wskazują na tę porę dnia

Nie wiesz, kiedy brać witaminę D? Eksperci wskazują na tę porę dnia