Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze bułki z pieczarkami na słoną przekąskę. Lepsze niż z budki z zapiekankami w PRL-u. Podaję je zawsze do gorącego barszczu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Bułki z pieczarkami wiele osób wspomina jako rodzaj zapiekanki, choć w sklepikach szkolnych dostępne były w formie wytrawnych drożdżówek. Najważniejsze jest nadzienie z pieczarek doprawione cebulą, czosnkiem, tymiankiem i odrobiną oregano. Takie bułeczki z pieczarkami świetnie zastąpią krokiety i paszteciki podawane do barszczu czerwonego.

W skrócie

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i cebulą to przysmak często spotykany w PRL-u. Tanimi pieczarkami można było wypełnić wyrośnięte ciasto drożdżowe, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i piec do osiągnięcia rumianego koloru. Przed upieczeniem wierzch posypuję kminkiem lub czarnuszką. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie grzybów. Obrane pieczarki smażę powoli na oleju z masłem klarowanym razem z cebulą, czosnkiem i ziołami. Niestety pieczarkami podczas smażenia tracą objętość, więc jeśli chcecie, aby farsz wypełniał środek po brzegi, to weźcie nawet 1,5 kg pieczarek. Co więcej, aby pieczarki były rumiane, pachnące i apetyczne, solę je pod koniec smażenia. W przeciwnym razie puszczą wodę, która uniemożliwi ich usmażenie.

Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania bułek z pieczarkami

Domowe bułki z pieczarkami to wypiek idealny do czerwonego barszczu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Domowe bułki z pieczarkami to wypiek idealny do czerwonego barszczu. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk

Bułki z pieczarkami – przepis na drożdżówki

Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej typ 650,
  • 60 g wody,
  • szczypta drożdży.

Zasmażka:

  • 100 g wody,
  • 20 g mąki pszennej typ 650.

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej typ 650,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 10 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 120 g ciepłego mleka,
  • 90 g roztopionego masła,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 5 g soli.

Farsz do bułki z pieczarkami:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli.

Jak zrobić bułki z pieczarkami?

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem wymieszałam mąkę, wodę i szczyptę drożdży w pojemniku przeznaczonym do przechowywania żywności i odstawiłam na 12 godzin.
  2. Następnego dnia z mąki i wody przygotowałam zasmażkę, dzięki, której ciasto będzie dłużej świeże i puszyste.
  3. Zasmażkę odstawiłam do wystudzenia.
  4. W robocie kuchennym wymieszałam suche składniki.
  5. Dolałam roztopione i wystudzone masło, wlałam ciepłe mleko (temp. 30°C), stopniowo dodałam zaczyn i zasmażkę.
  6. Dodałam rozmieszane jajko z jednym żółtkiem i mieszałam przy pomocy robota kuchennego wyposażonego w hak.
  7. Składniki mieszałam przez 7 minut, aż stworzą elastyczne i niezbyt zwarte ciasto.
  8. Następnie przełożyłam je na blat, chwilę zagniotłam i zaokrąglone ciasto przełożyłam do miski wysmarowanej olejem.
  9. Odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  10. W tym czasie obrałam pieczarki i pokroiłam w kostkę. Cebulę drobno posiekałam.
  11. Patelnię rozgrzałam z olejem i masłem klarowanym.
  12. Pieczarki smażyłam z cebulą i posiekanym ząbkiem czosnku przez 10 minut na średniej mocy palnika, aż będą zarumienione.
  13. Doprawiłam je tymiankiem, czosnkiem w proszku, czarnym pieprzem i oregano. Na koniec smażenia dodałam sól.
  14. Farsz z pieczarek odstawiłam do wystudzenia.
  15. Wyrośnięte ciasto na bułeczki podzieliłam na porcje 80 g.
  16. Kulkę ciast rozpłaszczałam i nadziewałam łyżką grzybów.
  17. Jeśli macie więcej pieczarek, to polecam wziąć małą filiżankę, oblepić środek ciastem, wypełniać środek pieczarkami i zamknąć od góry zbliżając do siebie przeciwległe części.
  18. Bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypałam kminkiem.
  19. Bułki z pieczarkami piekłam przez 15-20 minut w temperaturze 190° Celsjusza, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsze bułki z pieczarkami na słoną przekąskę. Lepsze niż z budki z zapiekankami w PRL-u. Podaję je zawsze do gorącego barszczu - Strona Kuchni

Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto