Impreza, która trwała przez dwa dni, w tym roku zgromadziła w Żywcu rekordową liczbę piwowarów domowych.
– W konkursie piw domowych zmierzyło się aż 371 osób. Nigdy wcześniej tylu nie było – informuje Sebastian Tołwiński, rzecznik grupy Żywiec.
Okazuje się, że w Polsce ciągle przybywa miłośników domowych piw. Wystarczy porównać liczbę uczestników konkursu, którzy startowali w ciągu kilku ostatnich lat. W ubiegłym roku było ich już 177, podczas gdy dwa lata temu 134.
Tegoroczny zwycięzca uwarzył piwo o nazwie Rauchbock.
– Piwo musi być z dużą domieszką chmielu i odpowiednią ilością goryczki – tłumaczy Miler. Zaznacza, że złocisty napój musi mieć idealną pianę kremową, a zapachem musi powalać na kolana.
Grand Champion tradycyjnie w grudniu zostanie uwarzony w cieszyńskim browarze i trafi na półki sklepowe.
CHCESZ OBEJRZEĆ FOTORELACJĘ Z PIERWSZEGO DNIA ŻYWIECKIEGO FESTIWALU BIROFILIA 2012? KLIKNIJ TUTAJ!
Zachęcamy do obejrzenia kolejnego materiału wideo z Festiwalu Birofilia 2012, w którym Sebastian Tołwiński, rzecznik prasowy grupy Żywiec przekonuje, że co roku, zawsze w trzeci weekend czerwca warto przyjechać na imprezę do arcyksiążęcego browaru w Żywcu. Natomiast Andrzej Miler, piwowar domowy i zdobywca tegorocznego Grand Championa opowiada jak powinno się robić piwo, a także jak powinien smakować oraz wyglądać złocisty napój!
CHCESZ OBEJRZEĆ DRUGI MATERIAŁ WIDEO Z TEJ IMPREZY? KLIKNIJ TUTAJ!
Instahistorie z VIKI GABOR
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?