Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ponad półtora miliona złotych na budowę browaru dla Pinta Barrel Brewing

JAK
Browar rzemieślniczy Pinta Barrel Brewing, który w lipcu tego roku zebrał poprzez crowdfunding 4,15 mln zł na budowę własnego zakładu, otrzymał z Banku Gospodarstwa Krajowego ponad 1,5 mln zł dotacji na uruchomienie nowego procesu produkcji piw kraftowych.

Dofinansowany projekt „Wdrożenie innowacyjnej technologii fermentacji brzeczki piwnej z wykorzystaniem mikroorganizmów innych niż drożdże piwowarskie Saccharomyces cerevisiae” trafił do BGK pod koniec kwietnia br., czyli jeszcze przed rozpoczęciem kampanii crowdfundingowej.

Przyznane środki z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój w wysokości 1 556 055 zł mają być wykorzystane m.in. na budowę linii do fermentacji brzeczki z wykorzystaniem mobilnego propagatora do bakterii i drożdży w procesie produkcji piw dzikich i kwaśnych. Kwota kapitału pozyskanego przez Pintę ze zbiórki i dotacji BGK znacznie przekroczyła 4 mln zł zaplanowane na pokrycie kosztów budowy i wyposażenia nowego browaru.

Podczas pierwszego spotkania z inwestorami społecznościowymi Pinta Barrel Brewing, zorganizowanego 3 sierpnia br. we Wrocławiu, zarząd spółki zapowiedział, że dotacja powiększy kapitał rezerwowy, podnosząc wartość samej spółki.

– Dzięki dofinansowaniu każda z niemal półtora miliona akcji spółki zwiększyła swoją wartość o ponad złotówkę i to jeszcze przed wybudowaniem browaru, i rozpoczęciem warzenia piw – oznajmił inwestorom Ziemowit Fałat, prezes rady nadzorczej PINTA Barrel Brewing SA.

Informacja o przyznaniu dotacji została przekazana inwestorom razem z m.in. unikatowymi otwieraczami do piwa, wykonanymi z dębowego drewna po beczkach, w których były leżakowane piwa Pinty typu Barrel Aged. Zarząd spółki poinformował inwestorów, że w związku z otrzymaniem dotacji i koniecznością podpisania całego szeregu umów i rozpisania przetargów na każdy element inwestycji, budowa browaru rozpocznie się później niż pierwotnie planowano (na listopad 2019 r.), ale na dziś zaplanowany termin uruchomienia browaru wiosną 2021 roku nie jest zagrożony.

Nowa technologia, będąca efektem prac badawczo-rozwojowych Pinty, pomoże w uzyskiwaniu większej powtarzalności produkcji piw kwaśnych i dzikich. Mobilny propagator będzie dozować biomasę do zbiornika fermentacyjno-leżakowego. Dzięki niemu zmniejszy się zużycie energii i wody w procesie fermentacji brzeczki piwnej. Łatwiej będzie też wykorzystywać mikroorganizmy o różnych wymaganiach temperatury i odczynu (pH) środowiska.

Browar Pinta Barrel Brewing będzie mieć powierzchnię 572 kw. m, którą zajmie m.in. warzelnia 8,5 hl, 11 zbiorników ze stali nierdzewnej i drewna (foudery) oraz linia do rozlewu butelkowego. Jego specjalnością będą limitowane edycje piw dzikich i kwaśnych oraz piwne eksperymenty. Piwo warzone tradycyjnymi metodami będzie dodatkowo poddawane procesom starzenia w dębowych beczkach po winie, bourbonie, rumie, whiskey czy pitnym miodzie.

Spółka Pinta Barrel Brewin powstała w kwietniu 2019 roku. 70 proc. akcji należy do Browaru Pinta., a 30 proc. znajduje się rękach 1 329 inwestorów społecznościowych. Specjalistyczny browar zostanie zbudowany tuż obok nowo otwartego zakładu Pinty w Wieprzu koło Żywca. Niedawno na rynek trafiły pierwsze bezalkoholowe piwa Pinty uwarzone już w tym browarze. W sumie w ciągu ponad 8 lat Pinta uwarzyła piwa w 180 stylach i odmianach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto