Uczniowie szkół z woj. śląskiego mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych oraz poznać tradycje kulinarne swojego regionu. Zajęcia poprowadziły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich Czerwona Jarzębina z Kamesznicy – uczestniczki projektu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Warsztaty, ze względu na pandemię, zostały przeprowadzone w szkołach podstawowych i gastronomicznych w formule on-line. Ich celem było przekazanie najmłodszym mieszkańcom regionu oraz przyszłym kucharzom i restauratorom wiedzy na temat produktów lokalnych i tradycyjnych oraz wskazanie, jakie korzyści niesie za sobą wykorzystanie ich w nowoczesnej kuchni.
– Ważnym elementem działalności Kół Gospodyń Wiejskich jest promowanie dziedzictwa kulturowego swojego regionu wśród jego mieszkańców, zwłaszcza pod kątem kształtowania postaw młodych ludzi wobec lokalnych zasobów oraz upowszechniania i przekazywania tej wiedzy dalej. Na terenach wiejskich, obok kół oraz osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, mało kto promuje i wykorzystuje produkty lokalne. Stąd narodził się pomysł, by nie tylko wśród członków kół gospodyń wiejskich, ale także wśród młodzieży upowszechniać wiedzę na temat produktów lokalnych i tradycyjnych. To również sposób na to, aby zapoznać ich z dziedzictwem kulinarnym swego regionu – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji EFRWP, organizatora projektu.
Prowadzący warsztaty – Koło Gospodyń Wiejskich Czerwona Jarzębina z Kamesznicy
Wyzwanie, jakim jest realizacja warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży, podjęły członkinie KGW z Kamesznicy, położonej u podnóża Babiej Góry. Podkreślają one, że jednym z najważniejszych celów ich działalności jest pielęgnowanie lokalnych tradycji i przekazywanie ich młodszym pokoleniom, które często nie mają już styczności z tradycyjnym, wiejskim życiem. Koło bierze udział w imprezach kulturalnych i lokalnych festynach, podczas których promuje swoje wyroby kulinarne. Wydało również książkę z wybranymi przepisami, a ich prażuchy zdobyły nie jedną kulinarną nagrodę. Panie angażują się również w tworzenie wieńców dożynkowych oraz tworzą zespół śpiewaczy, który może pochwalić się własnym śpiewnikiem.
Podczas warsztatów członkinie koła postanowiły podzielić się z uczniami swoimi przepisami na dwa tradycyjne dania, których przepisy przekazywane są w ich rodzinach z pokolenia na pokolenie.
Ciasto Kubuś
Jednym z nich jest ciasto Kubuś, przygotowywane w beskidzkich górach najczęściej w okresie jesiennych wykopków. To propozycja na podanie ziemniaków w innej, mało znanej w innych częściach kraju formie.
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 500 ml mleka
- Sól
- 500 g boczku lub 200 g masła
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odcedzić z wody. Połączyć z jajkami, gorącym mlekiem oraz przyprawami. Wymieszać ciasto. Wyłożyć na brytfannę (płaską, z piekarnika). Piec ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku, aż będzie zarumienione. Pokroić boczek i podsmażyć lub przygotować okrasę z masła i posypać cukrem. Można również podawać z maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem. Polać wybraną okrasą.
Prażuchy
Prażuchy to z kolei danie, które często gościło na stołach w wielkodzietnych i wielopokoleniowych rodzinach. Szczególnie w okresie żniw, kiedy do dyspozycji była świeżo zmielona mąka. Jest bardzo syta i prosta w przygotowaniu.
Składniki
- • 200 g mąki grahamki/razowej
- • 200 g maki żytniej
- • 200 g mąki pszennej
- • 300 g boczku wędzonego/świeżego lub 200 g masła
- • 1,5 l wody
- • 1 łyżka soli
Sposób przygotowania
Trzy rodzaje mąki dokładnie wymieszać w misce. Wodę zagotować z solą. Mąkę przesypać do drugiego garnka z grubym dnem i prażyć do uzyskania lekko brązowego koloru, około pół godziny. Gorącą mąkę odstawić z palnika i ostrożnie zalewać partiami gorącej wody do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Tak przygotowaną masę odstawić na kilka minut, a następnie nałożyć na talerz. Podawać okraszone boczkiem luz roztopionym masłem z kwaśnym mlekiem.
Wszystkie materiał z projektu oraz nagrania video z warsztatów dostępne na: www.produkty-tradycyjne.pl
W operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II” udział wzięło 149 Kół Gospodyń Wiejskich 9 województw: podlaskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego, dolnośląskiego, zachodniopomorskiego, pomorskiego i kujawsko-pomorskiego.
Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?