Ich wizyta była kolejną odsłoną Akademii Kulinarnej, w której już od kilku lat uczestniczą przedstawiciele obu gmin. Międzynarodowa współpraca polega na wzajemnym odwiedzaniu się oraz prezentowaniu regionalnych potraw.
Francuzi podczas swojego pięciodniowego pobytu w Ślemieniu wydali aż dwie wystawne kolacje dla kilkudziesięciu osób. Oprócz tego goście z Bretanii w ramach Mini Akademii Kulinarnej przygotowali smaczne potrawy regionalne dla przedszkolaków z Lasu.
Warto podkreślić, że gospodynie ze Ślemienia także miały już okazję częstować Francuzów naszym jadłem. Tak bardzo im wtedy smakowało, że teraz w Mont Dol wiele pań przyrządza na przykład śledzie po góralsku czy też sałatki jarzynowe.
- Podczas przygotowywania potraw bazuje się tylko i wyłącznie na swojskich produktach - mówi Małgorzata Pępek, wójt gminy Ślemień.
Dodaje, że przez kulinarne wymiany doświadczeń poznajemy wzajemnie siebie, charakter reprezentowanych regionów oraz tradycję.
To już druga wizyta Francuzów w Ślemieniu w ramach Akademii Kulinarnej.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?