Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ślemień: Francuzi gotowali dla górali

ŁUG
Mini Akademia Kulinarna przeprowadzona u przedszkolaków w Lasie.
Mini Akademia Kulinarna przeprowadzona u przedszkolaków w Lasie. ORGANIZATORZY AKADEMII KULINARNEJ
13-osobowa grupa Francuzów z partnerskiego regionu Mont Dol w Bretanii przez kilka dni gościła w Ślemieniu.

Ich wizyta była kolejną odsłoną Akademii Kulinarnej, w której już od kilku lat uczestniczą przedstawiciele obu gmin. Międzynarodowa współpraca polega na wzajemnym odwiedzaniu się oraz prezentowaniu regionalnych potraw.

Francuzi podczas swojego pięciodniowego pobytu w Ślemieniu wydali aż dwie wystawne kolacje dla kilkudziesięciu osób. Oprócz tego goście z Bretanii w ramach Mini Akademii Kulinarnej przygotowali smaczne potrawy regionalne dla przedszkolaków z Lasu.

Warto podkreślić, że gospodynie ze Ślemienia także miały już okazję częstować Francuzów naszym jadłem. Tak bardzo im wtedy smakowało, że teraz w Mont Dol wiele pań przyrządza na przykład śledzie po góralsku czy też sałatki jarzynowe.

- Podczas przygotowywania potraw bazuje się tylko i wyłącznie na swojskich produktach - mówi Małgorzata Pępek, wójt gminy Ślemień.
Dodaje, że przez kulinarne wymiany doświadczeń poznajemy wzajemnie siebie, charakter reprezentowanych regionów oraz tradycję.

To już druga wizyta Francuzów w Ślemieniu w ramach Akademii Kulinarnej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto