Zobacz zdjęcia -kliknij TUTAJ!
Żywiecka krówka popularna
Słodycze stanowią 9% wartości sprzedaży całej branży spożywczej i są jedną z największych kategorii na rynku spożywczym. Statystyczny polski konsument wydaje na ich spożycie około 700 zł rocznie, w tym 190 zł na produkty zawierające kakao (czekolady, batony, bombonierki). W roku 2022 rynek słodyczy odnotował zarówno wzrost wartości (o 12%), jak i wolumenu (5%).
Krówki popularne z Żywca to cukierki z bogatą historią, swój smak i kolor zawdzięczają tradycyjnej kilkudziesięcioletniej recepturze, według której produkowane są od początku istnienia działalności fabryki. Każda świeża krówka ma miękką, ciągnącą się konsystencję, które po mniej więcej trzech tygodniach stopniowo kruszeją, zaczynając od zewnętrznej strony. Zanim krówka skruszeje, pojawia się w jej środku „łezka”, jest to jeden z etapów krystalizacji cukierka.
Cały proces produkcji krówek rozpoczyna się od gotowanej w kotle karmelowej masy, która następnie przelewana jest na stoły, gdzie powoli zastyga. Zobaczcie, jak powstają najstarsze cukierki z Żywca.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?