Jesteś przekonany, że to produkty są zdrowe? Możesz być zaskoczony
Popularność nie do końca zdrowych produktów może wynikać z faktu, że odkrycia na ich temat są stosunkowo nowe. Niestety, coraz częściej ma jednak związek z wysokim stopniem przetworzenia żywności, przez które nie tylko traci ona swoje cenne działanie prozdrowotne, ale też zyskuje związki niepożądane lub szkodliwe w nadmiarze. Regularne jedzenie konkretnych produktów może ponadto sprawić, że staną się źródłem zbyt dużych ilości również składników niezbędnych dla zdrowia. Dlatego sięgając po nie częściej należy brać pod uwagę również skład reszty diety.
Obróbka termiczna, zbędne dodatki – co sprawia, że pozornie zdrowe produkty nie działają na naszą korzyść?
Skąd jednak konkretnie biorą się rozbieżności pomiędzy tym, co zalecane i naprawdę zdrowe? Powody mogą być różne, a dla wielu artykułów spożywczych jest ich więcej niż jeden:
- Polecany produkt jest korzystny bez obróbki termicznej – poddany ogrzewaniu, zwłaszcza intensywnemu, np. na patelni czy grillu, nie tylko traci cenne składniki (m.in. witaminy, antyoksydanty czy zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3), ale też zyskuje szkodliwe czy nawet toksyczne składniki – dotyczy to zwłaszcza związków odpowiadających za rumiany kolor dań oraz produktów rozkładu tłuszczów, do których należą kwasy tłuszczowe typu trans, nadtlenki, polimery i inne.
- Sam surowiec jest zdrowy, ale jego przygotowanie do spożycia pogarsza jego właściwości, sprawiając, że staje się źródłem łatwo przyswajalnej energii. Dotyczy to produktów rozdrobnionych, gotowanych, suszonych, ekstrudowanych (tzw. dmuchane pieczywo i ziarna). W takiej formie żywność bardziej tuczy i sprzyja zaburzeniom metabolicznym.
- Produkt zawiera nadmierny dodatek cukru, soli, tłuszczu i/lub występują w nim sztuczne dodatki do żywności, których obecność nie jest wcale wymagana, bo można by było z nich zrezygnować lub zastąpić tymi bardziej naturalnymi.
Polecamy przeczytać
Wśród kolejnych powodów, na które warto zwrócić uwagę wymienia się dalej:
- W produkcie wykrywa nadmierny poziom zanieczyszczeń. Dotyczy to zwłaszcza pokarmów odzwierzęcych oraz roślinnych pochodzących z rejonów, gdzie stosuje się nadmierne ilości nawozów i środków ochrony roślin czy występuje skażenie środowiska.
- Produkt zapewnia pokaźne dawki skądinąd korzystnych związków, które nie powinny być spożywane w nadmiarze, ponieważ nie są szybko i sprawne usuwane z organizmu – dotyczy to zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczu (zwłaszcza witaminy A) czy składników mineralnych, szczególnie takich jak żelazo, fluor czy selen.
- W produkcie obecne są związki antyodżywcze, które w najlepszym przypadku uniemożliwiają wchłanianie towarzyszących im składników (np. mineralnych w bogatych w błonnik produktach zbożowych), mogą też jednak zaburzać gospodarkę niektórymi składnikami zwłaszcza u podatnych na to osób, np. jodu w przypadku bogatych w glukozynolany warzyw kapustowatych. Pewne metody obróbki produktów pozwalają pozbywać się ich lepiej niż inne, np. moczenie nasion, ich kiełkowania i fermentacja rozkłada fityniany lepiej niż gotowanie i pieczenie, a gotowanie bez przykrywki pomaga znacznie zmniejszyć zawartość glukozynolanów w brokule czy kapuście.
Często sięgasz po te produkty myśląc, że są zdrowe?
Które z często spożywanych i polecanych produktów nie są wcale takie zdrowe, jak się powszechnie uważa? Sprawdź w naszej galerii!
Dowiedz się więcej na temat:
ZOBACZ: Dlaczego chipsy są niezdrowe?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Koniec stanu epidemii w Polsce