TOP 10 karczm w Beskidach. Polecają je klienci. Tutaj jest pyszne jedzenie!
Najlepsze restauracje z kuchnią regionalną w Beskidach w woj. śląskim wg TripAdvisor. Miejsce 10: Karczma Rogata, Bielsko-Biała, ul. Leszczyńska 40 Znajduje się w dużym mieście, a można się tu poczuć jak w góralskiej chacie. Plus wokół karczmy jest spory ogródek. W środku - ciemno i ciasno, jak to w chacie, za to ciepło i przytulnie. Karczma Rogata znajduje się w domu rodzinnym właściciela Krzysztofa Hankusa. Budynek karczmy został wybudowany prze jego prapradziadka. Krzysztof, zafascynowany historią domu, postanowił odnowić tradycję rodzinną i otworzyć lokal gastronomiczny. Początkowo był to lokal w którym jedzono przygotowywane przez mamę Krzysztofa wspaniałe śledzie na ostro, smalec z ogórkami, palono wspólne ogniska, na których każdy z zachwytem piekł kiełbasę z kija. Dziś można tu zjeść wiele regionalnych specjalności, na czele z daniami ze Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki – Stół Beskidzki oraz daniami, w których nazwie występuje Rogata. Jest to słynna w regionie zupa rogata - kwaśnica, półmisek dla dwojga : udziec z indyka, roladki drobiowe z bryndzą, jarmużem i suszonymi pomidorami, paski żeberek, dodatki : dip jabłkowo-cebulowy, sos jagodowo- truskawkowy, ziemniaki pieczone, frytki, pierogi z ziemniakami i serem, pierogi z mięsem w okrasie, bukiet soczystych surówek. Na deser oczywiście jabłecznik – pieczony w piecu chlebowym opalanym drzewem. Kolejne wyjątkowe aczkolwiek dość specyficzne danie to Jadło Rogate – płonąca polędwiczka duszona na miodzie, śliwowicy, musztardzie podana z ziemniakami i surówką z białej kapusty z marchewką.