Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uwaga! Ta mąka została wycofana ze sprzedaży. Co jeszcze znika ze sklepów? Najnowsze ostrzeżenia GIS 23.04.2024

adek
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed wieloma produktami, które mogą być groźne dla Twojego zdrowia. Najnowsze ostrzeżenia GIS z 23 kwietnia 2024 roku informują o szkodliwej dla zdrowia mące.

Spis treści

Nowe ostrzeżenia GIS z 23.04.2024

Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów

Numer partii: 2P13.03/2. Data minimalnej trwałości: 28-02-2025.
Numer partii: 2P14.03/1. Data minimalnej trwałości: 28-02-2025.
Numer partii: 2P15.03/1. Data minimalnej trwałości: 28-02-2025.
Numer partii: 2P20.03/1. Data minimalnej trwałości: 20-12-2024.
Numer partii: 2P21.03/1. Data minimalnej trwałości: 21-12-2024.
Numer partii: 2P22.03/1. Data minimalnej trwałości: 22-12-2024.
Numer partii: 2P23.03/1. Data minimalnej trwałości: 23-12-2024.
Numer partii: 2P27.03/1. Data minimalnej trwałości: 27-12-2024.
Numer partii: 2P28.03/2. Data minimalnej trwałości: 28-12-2024.
Numer partii: 2P29.03/1. Data minimalnej trwałości: 29-12-2024.
Numer partii: 2P29.03/2. Data minimalnej trwałości: 29-12-2024.
Numer partii: 2P02.04/1. Data minimalnej trwałości: 02-01-2025.
Numer partii: 2P03.04/1. Data minimalnej trwałości: 03-01-2025.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.

Salmonellozy durowe i jelitowe

Salmonelozy są to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe.

Człowiek może zakazić się poprzez:

  • spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
  • spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
  • używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.

W szczególnych warunkach (szpitale, domy opieki) zakażenie może się szerzyć drogą bezpośredniego kontaktu lub drogą powietrzną.

Objawy

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Zachorowaniom na Salmonelozy można zapobiec poprzez:

  • przestrzeganie podstawowych zasad higieny przyrządzania posiłków
  • dezynfekcję pomieszczeń i przedmiotów, z którymi stykał się chory,
  • szczepienie ochronne przeciwko durowi brzusznemu – jest najpewniejszym sposobem zabezpieczenia przed zachorowaniem. Zalecane jest ono osobom podróżującym w obszary endemicznego występowania choroby oraz narażonym ze względu na rodzaj wykonywanej pracy. Ponadto, możliwe jest nałożenie obowiązku szczepień przeciwko durowi brzusznemu w sytuacji zagrożenia epidemicznego, stanu epidemii lub ze wskazań indywidualnych,
  • poddanie obowiązkowym badaniom sanitarno-epidemiologicznym osób podejmujących lub wykonujących prace w styczności z żywnością w zakładach produkcji i obrotu żywnością, z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi lub wymagające bezpośredniego kontaktu z ludźmi, np. w zakładach opieki zdrowotnej czy przedszkolach. Badania te mają na celu wykrycie i odsunięcie od wykonywania ww. prac osób chorych i nosicieli pałeczek Salmonella. Ograniczy to ryzyko przeniesienia zakażenia na inne osoby.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A)

WZW A jest chorobą wywoływaną przez wirus A zapalenia wątroby z rodziny Picornaviridae, który jest odporny na działanie czynników zewnętrznych, tj. temperatura, substancje chemiczne. U osób dorosłych częstym objawem zakażenia HAV jest żółtaczka, której towarzyszą objawy ogólne, tj. gorączka, brak apetytu, nudności, wymioty. Objawy te pojawiają się 2-7 tygodni od momentu zakażenia i mogą trwać nawet przez wiele tygodni. U około 15% pacjentów objawy nawracają lub trwają ciągle nawet przez okres 6-9 miesięcy. U dzieci ponad 90% przypadków zakażenia tym wirusem przebiega bez objawów lub z objawami niespecyficznymi, bez żółtaczki.

Ludzie są jedynym rezerwuarem wirusa wywołującego WZW A, który przenoszony jest głównie drogą pokarmową.

Do zakażenia może dojść przez:

  • kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce),
  • kontakty seksualne z osoba zakażoną lub chorą,
  • najczęściej poprzez spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) i skażonej wody.

Czym jest listeroza?

Listeroza to zagrożenie przede wszystkim dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością, spowodowane bakterią Listeria monocytogenes. Bakterie są obecne w środowisku, a przypadki zatruć pokarmowych są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Zakażenie może wystąpić poprzez kontakt z wydzielinami zakażonych zwierząt lub spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  • U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne, zapalenie dróg moczowych, prowadzące do poważnych komplikacji.
  • U dorosłych najczęściej objawy nie występują.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością zakażenie może prowadzić do groźnych schorzeń, takich jak zapalenie opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu

  • Stosowanie środków ochronnych na farmach zwierząt.
  • Przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania żywności.
  • Regularne mycie rąk, zwłaszcza przed posiłkami, po kontakcie ze zwierzętami i po skorzystaniu z toalety.

Leczenie listeriozy obejmuje antybiotykoterapię.

Alkaloidy pirolizydynowe – zagrożenie dla zdrowia

Alkaloidy pirolizydynowe, działające toksycznie i genotoksycznie, zostały wykryte w niektórych produktach. Zatrucia mogą prowadzić do poważnych schorzeń, a Główny Inspektorat Sanitarny regularnie informuje o produktach wycofywanych ze sklepów ze względów bezpieczeństwa.

Co zaleca Główny Inspektorat Sanitarny?

  1. Produkty objęte komunikatem należy natychmiast usunąć i nie spożywać.
  2. W przypadku objawów zatrucia pokarmowego, skonsultuj się z lekarzem.

GIS regularnie publikuje komunikaty o produktach, informując o nieprawidłowościach zagrażających zdrowiu.

Zakup jaj

Sprawdzaj, czy skorupki są czyste i nieuszkodzone.

Przechowywanie

Jaja powinny być przechowywane w lodówce zgodnie z terminem przydatności do spożycia.

Przygotowywanie potraw z jaj

  • Unikaj potraw zawierających surowe jaja, zwłaszcza dla osób wrażliwych.
  • Gotuj jaja dokładnie.
  • Po kontakcie z surowymi jajami, umyj ręce i naczynia.

Podawanie posiłków

Unikaj używania tych samych talerzy i sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami.

Główny Inspektorat Sanitarny – 100 lat służby cywilnej w Polsce

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Uwaga! Ta mąka została wycofana ze sprzedaży. Co jeszcze znika ze sklepów? Najnowsze ostrzeżenia GIS 23.04.2024 - Kurier Poranny

Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto