MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

W maju robię botwinkę do słoików. Na zimę będzie idealna. Wypróbuj prosty przepis na pyszną botwinkę do zupy, tarty albo sałatki

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Botwinka na zimę posłuży nam jako przekąska, baza do zupy lub farsz do tarty
Botwinka na zimę posłuży nam jako przekąska, baza do zupy lub farsz do tarty 123rf/liudmilachernetska/zdjęcie ilustracyjne
Uwielbiasz botwinkę? Jeśli tak, to mam dla ciebie dobrą wiadomość – możesz się nią cieszyć nie tylko wiosną i latem, ale przez cały rok. Mam dla ciebie przepis na botwinkę do słoików, która świetnie smakuje i jest łatwa do zrobienia. Warto przygotować ją już teraz z młodych buraczków i cieszyć się nią nawet w chłodne miesiące.

W skrócie:

Sezon na botwinkę trwa w najlepsze, a my przygotowujemy pyszne dania z tego zdrowego i smacznego warzywa. Z pewnością znasz przepis na chłodnik z botwinki, który idealnie smakuje w ciepłe dni. Botwinkę można także przygotować na ciepło, robiąc z niej pyszną zupę. To oczywiście nie wszystkie pomysły, warto wypróbować sałatkę albo tartę z botwinką. Ostatnie sztuki młodego warzywa kupimy w sierpniu. Sezon na botwinkę nie musi się jednak kończyć wraz z latem. Możesz przygotować botwinkę do słoików. Na taki pomysł wpadła kiedyś moja mama, która metodą prób i błędów wypracowała swój przepis. Dziś się nim z tobą podzielę. Botwinka na zimę doskonale sprawdza się jako baza do zupy. Wystarczy zagotować ją z bulionem i zaprawić śmietaną. Możesz także zrobić z niej farsz do tarty, wykorzystać do sałatki lub jako prosty dodatek do obiadu. Jest pyszna i smakuje wspaniale wyjadana nawet wprost ze słoika.

Botwinka do słoików – sprawdzony przepis na zupę w słoiku

Składniki:

  • 4 pęczki botwinki z dużymi buraczkami,

  • główka czosnku,

  • pęczek koperku,

  • 3 łyżki cukru,

  • 2 łyżki soli,

  • 6 łyżek octu.

Jak przygotować botwinkę na zimę?

  1. Przygotowałam 6 litrowych słoików. Wyparzyłam je i wysuszyłam dokładnie.

  2. Buraczki odcięłam od liści, umyłam, obrałam i pokroiłam w plasterki. Możesz też pokroić je w kostkę lub zetrzeć na tarce.

  3. Liście oraz łodygi botwinki bardzo dokładnie umyłam i posiekałam.

  4. Buraczki, łodygi i liście rozmieściłam w słoikach.

  5. Czosnek obrałam, pokroiłam i także rozmieściłam w słoikach.

  6. Na koniec do słoików dodałam posiekany koper.

  7. Przygotowałam zalewę. W dużym garnku zagotowałam 2,5 l wody z cukrem, solą i octem.

  8. Gotową zalewę wlałam do słoików za pomocą chochelki i zakręciłam słoiki.

  9. Na dnie dużego garnka umieściłam czystą ściereczkę. Do garnka włożyłam zakręcone słoiki i zalałam je wodą do połowy. Zagotowałam.

  10. Od momentu zagotowania słoiki powinny się pasteryzować 15 minut. Potem wyjęłam je z wody, wytarłam i ułożyłam na suchej szmatce do góry dnem. Zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Jajka pieczone z fetą i pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: W maju robię botwinkę do słoików. Na zimę będzie idealna. Wypróbuj prosty przepis na pyszną botwinkę do zupy, tarty albo sałatki - Strona Kuchni

Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto