Prawie 4000 litrów źródlanej wody, pół tony kapusty oraz tyle samo mięsa wieprzowego, kilkadziesiąt kilogramów różnych warzyw, a także kilkanaście kilogramów różnych przypraw zużyto do przygotowania smacznej góralskiej zupy, którą gotowano podczas Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy. Impreza od piątku do niedzieli odbywała się w amfiteatrze pod Grojcem w Żywcu. Przez całą niedzielę każdy mógł spróbować kwaśnicy. Jedno jedli ją na miejscu, inni w słoikach, garnkach, a nawet wiadrach zabierali ją do swoich domów by podzielić się z rodziną i znajomymi. W tym roku generalnym kucharzem był burmistrz Żywca, Antoni Szlagor, a w przygotowaniu zupy pomagał mu Tomasz Zubilewicz, prezenter pogody w TVN. Przez trzy dni duży ruch panował jednak nie tylko przy ogromnym kotle. Tłoczno było również na scenie, gdzie też sporo się działo. Wystąpiło kilkanaście zespołów. Tegorocznymi gwiazdami wieczoru byli: Maciej Maleńczuk, Jerzy Połomski oraz Budlka Suflera. Wszystkie te gwiazdy, ale również lokalne grupy muzyczne dały bardzo udane koncerty, na których bawiły się prawdziwe tłumy. Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji autorstwa Macieja Kapuścińskiego.
Wideo
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!