Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Żywcu rozdali aż 4 tysiące litrów góralskiej zupy podczas Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy

Zdjęcia: Łukasz Gardas
Blisko 4000 litrów źródlanej wody, pół tony kapusty oraz tyle samo mięsa wieprzowego, kilkadziesiąt kilogramów różnych warzyw, a także kilkanaście kilogramów różnych przypraw zużyto do przygotowania smacznej góralskiej zupy, którą gotowano podczas Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy. Impreza od piątku do niedzieli odbywała się w amfiteatrze pod Grojcem w Żywcu. Przez całą niedzielę każdy mógł spróbować kwaśnicy. Jedno jedli ją na miejscu, inni w słoikach, garnkach, a nawet wiadrach zabierali ją do swoich domów by podzielić się z rodziną i znajomymi. Przez trzy dni duży ruch panował jednak nie tylko przy ogromnym kotle. Tłoczno było również na scenie, gdzie też sporo się działo. Wystąpiło kilkanaście zespołów. Tegorocznymi gwiazdami wieczoru byli: Maciej Maleńczuk, Jerzy Połomski oraz Budlka Suflera. Wszystkie te gwiazdy, ale również lokalne grupy muzyczne dały bardzo udane koncerty, na których bawiły się prawdziwe tłumy. Zachęcamy do obejrzenia kolejnej fotorelacji.
od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto