Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wzmacniajmy organizm kwaśnicą - proponuję Paweł i Łukasz Golcowie. I podają przepis swojej mamy Ireny

JAK
FOT. Golec uOrkiestra/Facebook
W czasach koronawirusa bracia Paweł i Łukasz Golcowie proponują, żeby wzmacniać organizm góralską kwaśnicą. Przygotowanie takiej zupy nie jest trudne, a korzyści dla organizmu ogromne.

- Aby chronić się przed niektórymi chorobami, trzeba wzmacniać odporność. My mamy na to świetny, góralski przepis: kwaśnica naszej ukochanej Mamy Ireny - zachęcają bracia Golcowie.

Składniki:
500 g żeberek wieprzowych
500 g podgardla wieprzowego
500 g kapusty
kiszonej z sokiem
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
5 ząbków czosnku
1 szklanka soku
z kapusty kiszonej
4 liście laurowe,
kilka ziarenek ziela
angielskiego
6 dużych ziemniaków
1 płaska łyżeczka kminku
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso porcjujemy na mniejsze kawałki i zalewamy w garnku 3 litrami wody. Gotujemy do miękkości na średnim ogniu, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę̨, pietruszkę̨, seler, liść laurowy oraz kminek. W międzyczasie w osobnym garnku przez około 30 minut podgotowujemy kapustę kiszoną. Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodajemy kapustę i gotujemy wszystko razem przez 30 minut. Na końcu doprawiamy wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, solą i sokiem z kapusty. Zupa powinna być kwaśna i aromatyczna. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.

A Państwo jakie mają sposoby na wzmacnianie organizmu? Zachęcamy do pisania w komentarzach.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto