Społeczna lodówka w Żywcu
Żywiecka Jadłodzielnia funkcjonująca od kwietnia br. zlokalizowana jest na Zabłociu i jest dobrze znana mieszkańcom miasta. W społecznej lodówce każda osoba oraz właściciele sklepów z żywnością mogą zostawić produkty z myślą o innych. Jest to doskonałe miejsce, gdzie można dostarczyć żywność, której nie będziemy już spożywać. Zamiast wyrzucić jedzenie na śmietnik, warto dokładnie przeglądnąć zawartość swojej lodówki i wybrać te produkty, które wciąż nadają się do spożycia. Tylko taką żywnością, można się podzielić w Jadłodzielni.
Podziel się nadmiarem świątecznych zapasów
Społeczną lodówkę znajdującą się na ul. Dworcowej 22a (obok Sklepu Wielobranżowego PASAŻ) możesz zaopatrzyć w żywność codziennie od godz. 08:00-20:00. Możesz zostawić w niej produkty, które nie przekroczyły daty ważności, wyroby własne, np. ciasto, sałatkę, pierogi – szczelnie i staranne zapakowane z naklejonym opisem potrawy i datą jej wykonania. Produkty wymagające chłodzenia, takie jak ciasta, sałatki, zostawiamy w lodówce, natomiast w drewnianej półce można zostawić zapakowane pieczywo, olej, produkty suche (mąka, ryż, cukier, kawa, herbata).
Do Jadłodzielni nie przynosimy napoczętych, otwartych puszek, produktów z przekroczonym terminem przydatności, surowego mięsa. Społeczna lodówka skierowana jest do wszystkich, którzy mają ochotę nie tylko coś w niej zostawić, ale również poczęstować się jej zawartością. Ideą Jadłodzielni jest walka z marnowaniem jedzenia i jego bezmyślnym wyrzucaniem.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?