MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Owoce i warzywa stanowią jedne z najlepszych źródeł witamin...
fot. bondd/123RF

Jak obniżyć wysoki cholesterol? Tak w naturalny sposób zmniejszysz ryzyko rozwoju miażdżycy. Wypróbuj produkty na obniżenie cholesterolu

Świeże owoce i warzywa

Owoce i warzywa stanowią jedne z najlepszych źródeł witamin i antyoksydantów. Zaleca się, aby codziennie spożywać minimum 500 g tych produktów, z czego 300 g powinny stanowić różnego rodzaju warzywa, a 200 g – owoce. Składnikami zawartymi w owocach i warzywach, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu są: witamina E i B6. Dodatkowo produkty te zawierają błonnik pokarmowy, dzięki czemu przyspieszają transport treści pokarmowej w dalsze części jelita, a tym samym zmniejszają ilość wchłanianego cholesterolu.

Wśród najlepszych warzyw na cholesterol wymienia się karczocha, który obfituje w cynarynę i luteolinę, czyli związki zwiększające wydzielanie cholesterolu wraz z żółcią.

Zobacz również

Polityczne biczowanie, czyli o jedno słowo za dużo

TYLKO U NAS
Polityczne biczowanie, czyli o jedno słowo za dużo

Powiatowe Obchody Dnia Strażaka oraz Dzień Dziecka odbędą się w Strzałkowie

Powiatowe Obchody Dnia Strażaka oraz Dzień Dziecka odbędą się w Strzałkowie

Polecamy

Marzysz o egzotycznych wakacjach? Poznaj 4 rajskie wyspy, które warto odwiedzić latem

Marzysz o egzotycznych wakacjach? Poznaj 4 rajskie wyspy, które warto odwiedzić latem

Wykonałam proste zadanie matematyczne i dowiedziałam się, ile będę miała dzieci

Wykonałam proste zadanie matematyczne i dowiedziałam się, ile będę miała dzieci

Tak wybierzesz najlepszy olejek do masażu twarzy. Zyskasz podwójnie!

Tak wybierzesz najlepszy olejek do masażu twarzy. Zyskasz podwójnie!