MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chociaż olej słonecznikowy jeszcze niedawno należał do...
fot. serezniy/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej słonecznikowy

Chociaż olej słonecznikowy jeszcze niedawno należał do najpopularniejszych tłuszczów kuchennych, dziś nie jest już polecany. Co prawda wciąż stosuje się go do smażenia, ale jest to olej z ulepszonych odmian tej rośliny, niekoniecznie dostępny do użytku domowego. Wyróżnia się wysoką zawartością kwasu oleinowego, który jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym.

Olej słonecznikowy o zawartości ok. 70 proc.kwasu oleinowego jest stabilny nawet w temperaturze 232 stopni Celsjusza. W domu zwykły olej słonecznikowy nadaje się raczej do podsmażania produktów bogatych w wodę, np. warzyw, które szybko zaczynają się w niej gotować, a temperatura w patelni spada do ok. 100 stopni.

Zobacz również

Złota Setka, startujemy! Po raz 28. ozłocimy najlepsze biznesy na Kujawach i Pomorzu

Złota Setka, startujemy! Po raz 28. ozłocimy najlepsze biznesy na Kujawach i Pomorzu

Jan Grajcar nowym zastępcą burmistrza Lublińca

Jan Grajcar nowym zastępcą burmistrza Lublińca

Polecamy

Masz konto w tym banku i nie masz do niego dostępu? Nie tylko ty

PILNE
Masz konto w tym banku i nie masz do niego dostępu? Nie tylko ty

Hit na komunię i wesele. Ta sukienka pierwszej damy maskuje pelikany

TYLKO U NAS
Hit na komunię i wesele. Ta sukienka pierwszej damy maskuje pelikany

Polscy użytkownicy zgłaszają awarię sieci i wyszukiwarek. Co się dzieje?

PILNE
Polscy użytkownicy zgłaszają awarię sieci i wyszukiwarek. Co się dzieje?