Rodzinna cukiernia z tradycjami
Cukiernia Alicja z Żywca działa na rynku od 1984 roku, kultywując tradycyjne wartości i unikalne receptury. Historia cukiernictwa trwa tu od trzech pokoleń a rodzina z powodzeniem łączy klasyczne smaki z fuzją nowoczesności.
Wychodząc naprzeciw potrzebom mieszkańców, cukiernia oferuje wyjątkowy smak ciast, niebanalne torty, desery, makowce i kruche ciasteczka. Wyrabiamy ręcznie również pączki i drożdżówki. Wyroby zaskakują wyszukanym smakiem i jakością nie tylko stałych bywalców cukierni, ale również turystów, którzy wracają tu co roku na pyszną kawę i ciasto.
Cukiernictwo to nasza pasja
O wyjątkowy i oryginalny smak wyrobów dbają mistrzowie i czeladnicy cukiernictwa, którzy w swojej pracy bazują na naturalnych i wyselekcjonowanych składnikach. Cukiernia Alicja nieustannie się rozwija, poszerzając swoją ofertę produktową. Ciasto marchewkowe i deser pistacjowy z czekoladą to najnowsze hity cukierni.
Flagowy produkt cukierni to niewątpliwie oryginalne i pyszne krówki, oparte na autorskiej recepturze, które produkujemy w naszej cukierni. Krówki dostępne są w 11 smakach - mlecznym, kokosowym, kakaowym, kawowym, orzechowym, miodowym, słony karmel, makowym, sezamowym, z maliną liofilizowaną oraz czekolada z miętą.
Nowością są krówki zapakowane w piękny kartonik, nawiązujący swoją szatą graficzną do mieszczańskiej tradycji miasta. Jest to niewątpliwie dobry pomysł na niebanalny prezent, słodką i oryginalną pamiątkę z miasta Żywca.
Rogale na Dzień Świętego Marcina
Tradycja wypieków oryginalnych rogali świętomarcińskich dotarła również na Żywiecczyznę, gdzie od lat ten niezwykły przysmak ma duże grono swoich wiernych smakoszy. Co roku w listopadzie Cukiernia Alicja już od wczesnych godzin porannych wypieka rogale. Bywa, że trzeba je zamawiać z kilkudniowym wyprzedzeniem. Biały mak w towarzystwie bakalii w listkującym się cieście francuskim, tego nie można przegapić ! Tradycyjnie w dniu 11 listopada rogaliki cieszą się dużą popularnością wśród naszych klientów.
Rogale świętomarcińskie tradycyjnie wypiekane są na maśle, jajkach, bez konserwantów i polepszaczy a przy tym miękkie, bogato nadziane i aromatyczne.
Wyroby piekarnicze
Chlebek podhalański to również jedna z propozycji Cukierni Alicji. Pieczywo wypiekane jest na tradycyjnym zakwasie staropolskiej receptury. Sekret unikalnego smaku chlebka tkwi również w wysoko wyselekcjonowanych składnikach, używanych do jego produkcji. Chlebki dostępne są w punktach już od wczesnych godzin porannych.
Na rodzimym rynku funkcjonują obecnie 4 punkty opatrzone znakiem firmowym Cukiernia Alicja. Lokalizacja głównej kawiarnio-cukierni znajduje się na Placu Mariackim 3 usytuowanej przy przystanku MZK, gdzie w pięknej kawiarni można napić się wspaniałej włoskiej kawy, podawanej w kilku wariantach, oraz skosztować produkowanych według tradycyjnych metod ciast i lodów.
Druga Cukiernia znajduje się przy ulicy Kościuszki 37 a stoisko firmowe Cukierni Alicji w Kaufland Żywiec przy Al.Jana Pawła II 7. Na ulicy Dworcowej, od której wszystko się zaczęło, znajduje się zakład produkcyjny, gdzie codziennie wypiekany jest tradycyjny chleb, drożdżówki i makowce.
Serdecznie zapraszamy do naszych punktów!
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?