PASZTET ZE ŚLIWKĄ
Składniki: 20 dkg wątróbki drobiowej, 3 udka gotowane, 20 dkg chleba, mleko, 30 dkg kurek lub pieczarek, 2 jajka, 5 dkg pokrojonych suszonych śliwek, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, tymianek, ziele angielskie mielone, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 5 dkg masła
Wykonanie: Chleb namoczyć w mleku. Pokroić jedną cebulę i zasmażyć z kurkami. Wątróbkę zasmażyć z drugą pokrojoną cebulą. Chleb i kurki zmielić z kurczakiem i wątróbką na bardzo drobno. Ostatnią cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodać do zmielonych składników. Całość dokładnie wymieszać doprawić przyprawami. Pasztet przełożyć do natartych olejem foremek. Na wierzch położyć plasterki masła. Na blachę ułożyć foremki, wlać wodę i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160 -180 stopni Celsjusza przez około 60 minut.
ŻUREK NA ZAKWASIE
Zakwas do żurku: Na 1 litr przegotowanej lekko wystudzonej wody: 3-4 łyżki mąki żytniej razowej, 3 łyżki mąki owsianej, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, ziele angielskie, liść laurowy, temperatura ok. 10°C, można dać skórkę chleba razowego. Mąkę i przyprawy wymieszać z wodą, wlać do słoja lub kamiennego garnka, pozostawić w ciepłym miejscu. Gotowy żur ma smak kwaskowaty.
Składniki do wykonania żurku: marchew, pietruszka, kawałek selera - trzemy na tarce o dużych oczkach, 20 dkg boczku, 20 dkg żeberek, trochę suszonych grzybów, 2 jajka ugotowane, 2-3 łyżki mąki, ząbek czosnku, mała kostka wędzona, 80 dkg ziemniaków, sól, pierz.
Wykonanie: Z żeberek i włoszczyzny ugotować wywar. Do wywaru dodać boczek lekko podsmażony, drobno pokrojony czosnek, ½ l ukiszonego żuru, podprawić mąką, zagotować. Podawać z ziemniakami białą kiełbasą oraz jajkiem.
KGW W LIPOWEJ
Koło Gospodyń Wiejskich w Lipowej działa od 1955 roku. Od początku miało na celu rozpropagowanie dawnych tradycji, zwyczajów, ludowych strojów, pieśni, przyśpiewek. Koło bierze udział w licznych uroczystościach wiejskich i kościelnych. Członkinie uczestniczą w konkursach „Wieńce i Kopki” podczas Dożynek Powiatowych i Powiatowym Przeglądzie Potraw Regionalnych zajmując pierwsze lub drugie miejsce. Panie z KGW Lipowa promują regionalne wyroby i polską kuchnię m.in. w ogólnopolskim konkursie w Międzyzdrojach oraz podczas Międzynarodowego Dnia Kultury w Molde w Norwegii. Koło prowadzi kursy, doskonali gospodynie w pieczeniu ciast i przygotowywaniu regionalnych potraw. KGW w Lipowej promuje ciasta drożdżowe, swojski wypiek chleba, powidła śliwkowe, nutellę ze śliwek, pasztety, rolady mięsne z dodatkiem śliwki oraz nalewki owocowe. Przepisy pań z KGW można znaleźć w publikacji „Przepisy kulinarne Gmi-ny Lipowa. Przez żołądek do serca”.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?