Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Żywiec. W Fundacji Pomocy Dzieciom odbyło się wielkie polsko-ukraińskie gotowanie. Nie zabrakło przysmaków z obu krajów. Zobacz ZDJĘCIA!

Adrian Hulbój
Adrian Hulbój
17 maja w siedzibie żywieckiej Fundacji Pomocy Dzieciom odbyły się integracyjne warsztaty kulinarne, w których wzięło udział kilkanaście kobiet z Polski i Ukrainy. Celem wydarzenia była wymiana doświadczeń między uczestniczkami, a także nawiązanie wzajemnych relacji i znajomości. W tym samym czasie pracownicy fundacji przygotowywali konwój humanitarny, który jutro w godzinach porannych wyjedzie do Ukrainy.

- Od samego początku wojny działamy aktywnie, żeby na różny sposób pomagać potrzebującym Ukraińcom. W pewnym momencie pojawił się pomysł polsko-ukraińskich warsztatów kulinarnych. Chcieliśmy, żeby dwie strony pokazały ułamek kultury swojego kraju, poprzez gotowanie charakterystycznych dań. Mamy nadzieję, że ta akcja pomoże we wzajemnym poznaniu się i przełamaniu barier, a uczestniczki warsztatów potraktują to spotkanie jako dobrą zabawę i odskocznie od codziennych trudów. - mówi Agata Juraszek z Fundacji Pomocy Dzieciom W Żywcu.

Tak wyglądało polsko-ukraińskie gotowanie!

Spotkanie rozpoczęło się około godziny 9:00. Polki, które zdecydowały się na udział w wydarzeniu są matkami podopiecznych fundacji. Również Ukrainki, które zjawiły się na gotowaniu korzystają z pomocy fundacji. Obie strony postanowiły przygotować typowe dla swojego kraju dania. Polskie menu zawierało rolady śląskie z dodatkiem czerwonej kapusty i klusek, a na deser przygotowano ciasto truskawkowe. Z kolei ukraińskie specjały, których mogli skosztować uczestnicy warsztatów to pielmieni, bielasze z farszem oraz czeburieki.

Wspólne gotowanie przebiegało w przyjaznej i wesołej atmosferze. Uczestniczki chętnie wymieniały się wiedzą kulinarną, a także porównywały jakość produktów spożywczych dostępnych w obu krajach.

- Sól w Ukrainie jest bardziej słona, ale za to Wy macie słodszy cukier - ze śmiechem mówiła pani Natalia, dyrygująca przygotowaniem ukraińskich frykasów.

Nie obyło się także bez wzruszających momentów. Podczas gotowania ukraińskie kobiety odczytały krótkie podziękowania dla dyrektorki fundacji Renaty Błechy oraz pozostałych pracowników instytucji. Całe wydarzenie zakończyło się sukcesem, o czym świadczyły góry przygotowanego jedzenia. Polsko-ukraińskie gotowanie można uznać za w pełni udane!

W czasie trwania warsztatów, pracownicy fundacji przygotowali także transport pomocy humanitarnej dla Ukrainy. Konwój z niezbędnym zaopatrzeniem wyruszy jutro w godzinach porannych. Pojazd został wypełniony artykułami spożywczymi, lekami oraz odzieżą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zywiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto